Kukan: EU inicijativa je važna "šargarepa" za BiH

Vijesti 18. jun 201508:49 > 09:06
EPA

Slovački zastupnik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan dao je intervju za portal European Western Balkans, a u kojem je između ostalog govorio o putu BiH prema EU.

Koji će biti novi pristup Brisela prema Bosni i Hercegovini? (Da li će hrvatska zajednica tražiti novi Dejton i da li će Dodik pokušati da održi referendum?)

“Nova inicijativa“ je važna „šargarepa“ za Bosnu i Hercegovinu i šansa da zemlja krene napred: politički, ekonomski i u njenim odnosima sa EU, čiji dio želi da postane. Mislim da socio-ekonomske komponente ove inicijative treba da motivišu donosioce odluka da pokrenu neophodnu reformsku agendu. I dalje se nadam da bosanski političari također vide priliku da ostvare konkretnu korist za njihovu zemlju i njene građane.

U isto vrijeme moramo da očekujemo da nadležni organi u Bosni i Hercegovini krenu na red kada su u pitanju ostala zvučna pitanja kao što je implementacija presude Sejdić-Finci iz 2009. godine.

Želio bih da vidim oba procesa, novu inicijativu i implementaciju presude Sejdić-Finci, pokrenuta u konstruktivnom maniru, sa političkim liderima koji preuzimaju svoju domaću i međunarodnu odgovornost.

EPA

Bosna i Hercegovina mora da se pokrene od politike zasnovane na etničkim principima u kojoj političari mogu da koriste ovu agendu zarad političke dobiti ka politici stvorenoj za bolji razvoj zemlje i njenih građana. Uvjeren sam da je to moguće u Bosni i Hercegovini.

Vjerujete li da je region Zapadnog Balkana stabilan? Da li je i sama EU uspela da obezbijedi stabilnost regiona (koji je bio prvi i minimalni cilj prije 20 godina kada je sukob na prostoru bivše Jugoslavije okončan)?

Vidim Zapadni Balkan, suprotno od situacije tokom devedesetih, kao stabilniji region koji ima jasnu perspektivu u EU. To je suštinska razlika kada pogledate dvadeset godina unazad. I dalje postoji dosta neriješenih pitanja i problema koji ometaju neke zemlje da dosegnu svoj pun potencijal i ja se nadam da će biti dovoljno hrabrosti i političkog vođstva da se oni prevaziđu.

Ono što je bitno u regionalnom kontekstu jeste osjećaj za pravac i svrhu. Možemo vidjeti da su sve zemlje regiona na putu demokratije, saradnje i ekonomskog razvoja. Tu je mjesto gdje EU igra važnu ulogu pomažući i podržavajući zemlje regiona na njihovom putu.

Šta mislite o ponašanju svojih kolega iz Hrvatske po pitanju rezolucije o napretku Srbije? Nakon rezolucije o Šešelju, da li očekujete slično ponašanje za moguću rezoluciju o Srebrnici (inicijativa ALDE-a)?

Moje kolege u Evropskom parlamentu igraju konstruktivnu ulogu kada govorimo o rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji. Razumijem njihova stanovišta i ohrabrujem ih da pronađu zajedničko rješenje. Po mom mišljenju, važno je ublažiti neka bilateralna pitanja iz rezolucije Evropskog parlamenta i razumijeti da je on forum poslanika koji dolaze iz 28 različitih zemalja. Dakle, treba voditi uravnoteženu raspravu, posebno o temama koje mogu biti osjetljive u zemljama kandidatima. Ovo ne važi samo za Srbiju, već i za ostale zemlje regiona kao što su Makedonija, Bosna i Hercegovina ili Albanija.