Delegacija PSBiH na zasijedanju PS Vijeća Evrope

Vijesti 22. jun 201507:46 > 07:49
Fena

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), koju čine predsjedavajući delegacije Senad Šepić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto te članovi Milica Marković, Mladen Bosić i Željko Komšić, učestvovat će u radu Trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne sk

Planirano je da zasjedanje počne izborom potpredsjednika Skupštine i promjenama u sastavu komiteta, a u okviru zahtjeva za raspravom o aktuelnim pitanjima, predviđeno je i razmatranje pitanja potrebe za zajedničkim odgovorom Evrope na migracijske izazove.

Tokom zasjedanja, predviđeno je i da se prisutnim delegatima PSVE obrati generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon, a programom rada predviđeno je i obraćanje ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajućeg Komiteta ministara Igora Crnatka, kao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Na zasjedanju su, između ostalog, planirane rasprave o izvještajima o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta, zatim posmatranju parlamentarnih izbora u Turskoj, kao i poboljšanju zaštite zviždača te ocjeni partnerstva za demokratiju s Parlamentom Maroka i funkcioniranju demokratskih institucija u Azerbejdžanu.

Također, delegati će raspravljati i o situaciji u Mađarskoj nakon usvajanja skupštinske rezolucije 1941, zatim o nestalim osobama tokom sukoba u Ukrajini, kao i o novom evropskom socijalnom modelu te jačanju saradnje u borbi protiv kibernetičkog terorizma i drugih masovnih napada na internetu.

Rasprava će biti vođena i o pitanju prepoznavanja i sprečavanja neorasizma, a planirana je i zajednička rasprava o povećanju transparentnosti vlasništva nad medijima, kao i o odgovornosti i moralu medija u medijskom okruženju koje se mijenja.

Programom rada predviđeni su i izbori za sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, kao i izbori za zamjenike generalnog sekretara Vijeća Evrope, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.