EKSKLUZIVNO/ Wesley Clark za N1: NATO je ugrožen ako Trump pobijedi

Vijesti 05. nov 202009:53 > 09:55
N1

U satima dok se čeka konačna presuda američkih birača o tome ko će u naredne četiri godine sjediti u Bijeloj kući, brojni analiziraju kako bi predsjedništvo jednog odnosno drugog kandidata moglo uticati na svijet, ali i na naš region Zapadnog Balkana.

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a general Wesley Clark u ekskluzivnom intervjuu za N1 analizira Daytonski mirovni sporazum i Bosnu i Hercegovinu 25. godina nakon tih događaja, Joea Bidena i Donalda Trumpa, uticaj Rusije, Kine i Turske na region, ali i to kako vidi moguću ulogu NATO-a u borbi protiv COVID-a.

“Mišljenja sam da ako potpredsjednik Joe Biden postane predsjednik, da ćete ponovo vidjeti jako liderstvo, kao i veći fokus na Evropu, američke prijatelje i saveznike u Evropi. Tako da mislim da je to dobra stvar”, kaže Clark o bivšem potpredsjedniku SAD-a.

Na pitanje kako gleda na američko povlačenje s međunarodne scene, ali i mogući drugi mandat Trumpa, Clark ima veoma jasnu poruku.

“Zapravo nema načina da se to zna jer on je relativno nepredvidiv. Nema platforme Republikanske stranke na kojoj se takmičio. Ali, kako sam rekao u objavljenim komentarima u SAD, smatram da će NATO biti pod rizikom, ako predsjednik Trump bude ponovo izabran”, izričit je Clark.

 Ekskluzivni intervju s generalnom Wesleyjem Clarkom pogledajte večeras od 21 sat samo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad