Novinarka NAP-a: Bijela kuga ne kuca nego se udomaćila u BiH

Vijesti 23. jun 201508:39 > 08:44
N1

Dnevnu štampu u rubrici Press emisije Novi dan listali smo sa novinarkom novinske agencije Patria Amrom Varatanović.

Prva tema bila je kazna od 85 godina za ubistvo malog Smaje Ćesira.

”Ne smijemo zatvarati oči pred ovakvim slučajevima. Naše društvo ima dosta stvari koje nas spuštaju na dno, i jednostavno nam ovakvi primjeri više ne trebaju. Sudska praksa jednostavno ne pamti ovako nešto”, dodavši da konstantno društvo ne možemo kriviti za sve, jer se nekih anomalija prosto moramo riješiti.

Sin Nasera Orića dugo je čekao na mogućnost da posjeti oca.

”Ovo dijete je predugo čekalo na posjetu svom ocu. Zašto je Tužilaštvo BiH čekalo dugo da iznese stav. Njegov sin kaže da se prema njegovom ocu odnosi kao prema kriminalcu, i da zatvor u koje boravi je neuslovan. Ovim postupcima Srbija dokazuje da je bila agresor u Bosni i Hercegovini, tako što hapsi njene državljane, što je nedvojbeno da su učestvovali u ubijanjima ovdje”, dodavši podatak da je ta zemlja uprkos svemu, oslobođena pred Međunarodnim sudom pravde.

Parlament se ne smije zaobići kod privatizacije jedan je od naslova iz dnevne štampe, što je jutrošnja gošća prokomentarisala riječima:

”Donosi se ad hoc odluka o privatizaciji nekad najjačih preduzeća. Treba planski sagledati mogućnosti tih firmi, a i sam premijer Novalić je kazao da budžetske rupe treba da se zakrpe, samo ne znam da li je ovo način da se to uradi”.

Varatanović je dodala da se kriza se proširila na državni nivo, a otići će i na kantone, kako kaže. ”Nemamo vremena za čekanje. Bojim se da ćemo ući u ljetni period a država će stajati u mjestu što je nedopustivo”.

Koliko sport može pomoći promociji turizma bilo je jedno od postavljenih pitanja, postavljeno zbog naslova koji najavljuju pohode Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog i Olimpica u evropska fudbalska natjecanja.

”Sport može promovisati BiH. Olimpijada 1984. godine bila je najbolja reklama našoj državi, a i klubovi svakako mogu doprinijeti tome na najboji način”, kazala je.

Smrt beba u Mostaru je neizostavna bila i u današnjem izdanju Novog dana, gdje je Varatanović istakla da se o ovoj temi treba još pisati, zbog osjetljivosti slučaja.

”Ne znam da li je zapamćen ovaj slučaj. U javnost je izašlo kada smo došli do cifre od sedam mrtvih novorođenčadi. Roditelji su tvrdili da su bebe zdrave, mogućnost za unošenje bakterija je velika. Ali bebama moramo dati sigurnost, koje su naša budućnost, jer ipak je to najosjetljivija kategorija. Kako će roditelji onda? Da li da se odluče na drugo dijete?”

Podaci koji postoje su poražavajući vezani za iseljavanje porodica iz BiH. ”Problem nam predstavljaju ta dvojna državljanstva, ali problem je i konstantno negativan prirodni priraštaj. Postat ćemo zemlja staraca. Bijela kuga ne kuca na vrata, nego je ušla i udomaćila se”, zaključila je gošća na koncu gostovanja na N1.