Da li je politika posvađala UKC i domove zdravlja u Tuzli?

Vijesti 06. nov 202018:30 > 20:55
N1

Zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona neće se raspasti, ali mora biti distanciran od politike, poručio je danas Krizni štab Kantona. Ovo je bila reakcija na tvrdnje Doma zdravlja Tuzla da im UKC nije dostavio potreban materijal. Inače, Klinički centar dosad im je davao donacije, a problemi su nastali, kada je donacija nestalo. Je li na sceni politička borba za prevlast preko pacijenata?

Domovi zdravlja u TK uzimaju uzorke na COVID-19 , te transportuju u UKC na obradu. U Domu zdravlja, kažu, da više nemaju materijala i da nisu nadležni za nabavku transportnih podloga i briseva.

“Žao nam je što su mnogi pacijenti vraćeni zbog nedostatka transportnih podloga i briseva, koje nismo dobili iz UKC-a Tuzla. Nadamo se da će UKC Tuzla brzo riješiti problem nedostatka transportnih podloga i briseva, nakon čega možemo nastaviti sa uzimanjem uzoraka na COVID-19”.

Iz UKC-a kažu da nisu obavezni snabdijevati domove zdravlja. Jedan set za uzimanje uzorka košta oko 8 KM i Ministarstvo zdravstva je nabavilo blizu 2.000 dok se problem ne riješi.

“Ako su očekivali da će UKC kupiti iz svojih sredstava medicinski potrošni materijal, u ovom slučaju, za laboratorisjku dijagnostiku za bilo koji dom zdravlja, onda tu jednostano ne treba komentar”, poručuje Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

“Javne ustanove nisu nabavljale tokom godine ni briseve ni trasportne podloge. Po Zakonu o javnim nabavkama, mogu pristupiti nabavi do 6.000 KM”, ističe Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja usmjerio je više od 1,6 miliona maraka za 13 domova zdravlja, više od 1,8 miliona UKC-u te više od 2,2 miliona Zavodu za javno zdravstvo. Intervencija je bila i sa još 1,8 miliona KM za nabavku ličnih zaštitinih sredstava radnika, za dezinfekciju, za povećan angažman timova koji se odnosi na rad i materijalne troškove. Pravdanje sredstava još se čeka.

“Situacija, iako teška, u ovom trenutku je stabilna. Kada su u pitnaju finansijski pokazatelji sve zdravstvene ustanove na području TK će tokom 2020. godine, po programu zdravstvene zaštite, biti finansirane od 100 %”, kaže Denis Husić, Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

U borbu protiv pandemije, počela se upletati politika jer osnivači domova zdravlja su lokalne zajednice, a finansiraju se sa kantonalnog nivoa. I jedni i drugi dolaze iz različtih političkih stranaka.

“Što se tiče nas medicinskih profesionalaca, ne vidim da ima neki posebni problem. Ali bih zamolio politiku da struci pusti ovo da rješava. Ako politika, uđe u ove stvari, nije dobro. Ne što se tiče zdravstvenih ustanova, već nije dobro za pacijente”, tvrdi Jusufović.

“Onog momenta kada se politika počne petljati u rad struke, ja obećavam da ću kao ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK dati ostavku, jer u takvim uslovima i takvoj situaciji neću da radim”, dodaje Čolić.

Domovi zdravlja ne poštuju naredbe, tvrdi krizni štab i najavljuje kontrole. Sve otežava i nedostatak zdravstevnog inspektora te će štab pomoć zatražiti sa viših nivoa. A pacijenti i dalje satima čekaju u redu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad