Organizatori prosjačenja zaradili preko dva miliona eura

Vijesti 23. jun 201518:08 > 18:17
N1

U BiH uhapšeno je sedam, a u Francuskoj osam osoba zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima. Međunarodna akcija “CD” usmjerena je protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima radi radne eksploatacije, krađe i prosjačenja u Francuskoj. Istovremeno, nadležni u BiH performansima upozoravaju na opasnost trgovine ljudima.

Sedam osoba iz Bosne i Hercegovine uhapšeno je u Zenici, Jajcu, Vlasinici i Prijedoru. Sumnjiče se da su od 2012. organizovali odlaske žena i djece u Francusku. Tamo su ih u više gradova prijetnjama, ucjenama, zlostavljanjem, iznudama i zastrašivanjem tjerali na džepne krađe i ulični kriminal.

Prikupljeni su dokazi da su ovi osumnjičeni ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura koji su koristili za kupovinu nekretnina u Bosni i Hercegovini, vozila i luksuzan i rastrošan način života“, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Statistika je neumoljiva. Rezultati nedovoljni. U 2012-oj identifikovano je 39 žrtava, a izrečena jedna osuđujuća presuda pred Sudom BiH. Izvještaji godinama ukazuju da borba sa ovim problemom mora biti “energičnija”. Danas, performansima – ljudima sa cijenom u izlogu – nadležni ukazuju na opasnost i posljedice trgovine ljudima.

Kao posebna opasnost u Bosni i Hercegovini prepoznato je prosijačenje i trgovina djecom, seksualna eksploatacija i prinudni brak, te trgovina organima i radna eksploatacija.

U toku 2013. godine identifikovano je 19 žrtava trgovine ljudima. Od njih – devetoro djece.

Naša statistika jeste da smo u protekloj godini identifikovali 46 žrtava, spasili 46 žrtava u odnosu na 19 koliko ih je bilo u 2013-oj godini. Što znači da ipak ima pozitivnih trendova, a evo i ova današnja akcija pokazuje da se mnogi radi na tom polju i da aktivnosti nisu samo unutar BiH nego i prekogranične“, kazao je Samir Rizvo, iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Državni koordinator kaže da pokušava ubijediti nadležne da je organizovano prosjačenje i iskorištavanje djece trgovina ljudima. U toku je nekoliko suđenja. I dok svakodnevno gledamo slike prosjačenja djece, kazne su na čekanju.