Historijska presuda za silovanje 14-godišnje Ane B.

Vijesti 24. jun 201517:27 > 19:04
Morgue File/Ilustracija

Prvi put u svojoj historiji Sud Bosne i Hercegovine presudio je naknadu štete za žrtvu ratnog zločina. Pripadnici vojske Republike Srpske Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su na po 10 godina zatvora zbog silovanja, ali i na isplatu odštete od 26 i po hiljada maraka.

Žrtva pod pseudonimom, Ana B. silovana je 28. juna 1992. godine, kada je još bila maloljetna. Odmah nakon toga, prijavila je zločin policiji u Kotor Varoši. Ona i njena porodica dali su iskaze jasno identifikujući počinitelje, ali okružno tužilaštvo u Banja luci nikada nije pokrenulo krivični postupak.

“Ovo je važan dan za našu klijenticu, koja je ostvarila više prava osim prava na odštetu, i da se na sudski način utvrde činjenice koje su se desile 1992. godine, da se osude počinioci i da ujedno ona ostvari svoje pravo na kompenzaciju i satisfakciju”, ističe Adrijana Hanušić, pravna savjetnica TRIAL-a u BiH.

Prvi put je u okviru krivičnog postupka presuđena i naknada nematerijalne štete što do sada nije bila sudska praksa iako je za to postojala zakonska mogućnost. U građanskim parnicama žrtve bi morale otkiri identitet, a odustajale su i zbog troškova postupka.

Pravni stručnjaci pozivaju pravosudne institucije u BiH da se nakon ovog slučaja više založe za zaštitu prava žrtve te da procesuiranje ovakvih slučajeva bude češće sa ovakvom presudom.

“Nažalost, BiH danas jako malo pažnje posvećuje kompenzaciji, bilo u parničnim postupcim  ili kroz usvajanje sistematskog rješenja…bez potrebe da se žrtve upućuju na posebne sudske postupke”, dodaje Hanušić.

Nemaju samo počinitelji pravo na besplatnu pravnu pomoć, nego i žrtve zločina i obaveza države Bosne i Hercegovine je da im to pravo osigura poruka je organizacije Trial.