Suljević: Uskoro objavljujemo imena nove Vlade KS

Vijesti 18. nov 202009:53 > 10:27
N1

Skupština Kantona Sarajevo glasat će o nepovjerenju Vladi KS 23. novembra. Zastupnik Samir Suljević (SDP) kazao je za N1 kako je ovaj proces nezaustavljiv jer je "ova vlada izgubila kompas i nije držala situaciju pod kontrolom".

Jučerašnja skupština pokazala je da je za ovu odluku glasalo 25 zastupnika. Osim onih 18 koji su potpisali zahtjev glasali su zastupnici SBB-a i DF-a. U ovom trenutku mislim da nema nikakvih nazanka da bi to moglo proći u nekom lošem pravcu“, rekao je Suljević u Novom danu.

Istakao je kako će pokušati napraviti jednu vrstu ekspertske vlade te da su pregovori stranaka Četvorke u toku.

“Vrlo brzo ćemo izaći s tim imenima i ovo je bio krajnji trenutak da se zaustavi ovaj sunovarat u kojem je ovaj kanton”, kazao je.

Govoreći o moratoriju za zapošljavanje i njegovim izmjenama, kazao je kako su stranke Četvorke tražili drugačiji moratorij u odnosu na onaj koji je većina sa SDA usvojila.

“Naš je bio širi i vodilo se računa da određene oblasti ne budu spriječene u daljem radu. Kada smo vidjeli da treba još proširiti, pokušali smo doći s dopunom, ali nije bilo volje većine i predsjedavajućeg Mirze Čelika da se o tome raspravlja. Pkušalo se politizirati i na kraju je prevagnulo ovo rješenje. Izuzeli smo određene hitne postupke da se na određeno vrijeme u preduzećima nađu kadrovi, da se moratorij ne odnosi na policiju, obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, tako da s ovim zaključcima omogućit ćemo da proces ide dobro, a kada se formira nova vlada vidjet ćemo šta ćemo dalje”, kazao je Suljević.

Istakao je kako je SDA pokušala i prošli put da veliku količinu svojih kadrova, u perioda kada su gubili vlast, zaposle i već se krenulo u tom pravcu da se državna administracija, javne ustanove, preudzeća zaposle njihovim kadrovima, te da su morali reagovati.

“Kanton Sarajevo bi na taj način došao u goru situaciju. Primio bi se veliki broj ljudi koji bi bili teret kantonu i morali smo to prekinuti”, rekao je Suljević.

Kazao je kako se ne osjećaju odgovornim za stanje u koje je kanton dovedeno, na što je upozorio premijer Mario Nenadić, jer je, naglasio je, “to ispolitizirano”.

“Zdravstvo ima mogućnost da prime kadrove, mi nikada nismo pravili probleme, ali očigledno je bilo unutrašnjih nesnalaženja unutar tog sektora. Ako nemate komandanta – ministra zdrvstva, ne znate kako će ići. Veliki teret je pao na Nenadića koji se pokušao nositi s time, ali nije imao saradnike, zahvaljujem mu se na radu. Građani KS su vidjeli da je situacija u zdravstvu teška. Zahvaljujem se zdravstvenim radnicima koji su dali veliki doprinos, ali očigledno da je moglo bolje. Redovi ispred covid ambulanti koji su bili po četiri – pet sati utjecali su na nezadovoljstvo građana. Sada se razmatra otvaranje tih ambulanti u drugim općinama i to se moglo ranije uraditi. Čeka nas ogorman posao, ali mislim da smo spremni to da uradimo”, rekao je.

Govoreći o novom zakonu za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na privredu, kazao je kako je ispalo da su “bolje poršli privrednici koji su na početku pandemije otpustili svoje radnike i poslali ih na biro, a da su oni odgovorni kažnjeni zbog kašnjenja s mjerama”.

“Pokušat ćemo sve da odgovorni privrednici budu zaštićeni. Nemamo čarobni štapić, ova kriza će potrajati, problem će biti u budžetu naredne godine… Nova većina je svjesna šta nas čeka, svako pametan bi u ovom trenutku rekao ‘ne treba nam preuzimanje vlasti’, ali nismo imali drugog izbora nego pokušati pomoći građanima KS i mislim da ćemo u tome uspjeti. Četvorka je pokazala čvrstinu. Glasanje SBB-a i DF-a pokazuje da su svjesni da su pogriješili, barem se nadam. Ovi izbori su pokazali da ih je narod kaznio za koaliranje sa SDA i napuštanje šestorke jer su zarad interesa prodali šestorku. Kakav god bio narod, ne prašta izdaju. DF i SBB su pokazali u zadnjem periodu da su shvatili pogrešku i podržavali većinu stavova četvorki nadam se da će i ubuduće, ali nerealno je očekivati da isti daju kadovre za bilo koju poziciju u novoj vladi”, kazao je.

Govoreći o izbornim rezultatima SDP-a kazao je kako nije zadovoljan jer su ostali na nivou iz 2016. godine, ali da su zadovoljni što su homogenim radom četvorke dobili načelnike.

“Utopili smo se u četvorku, imali smo i manjih unutarnjih problema koje ćemo pokušati riješiti na organima SDP-a”, rekao je.

Komentirajući najave da bi Bogić Bogićević mogao biti gradonačelnik Sarajeva, kazao je kako je Bogićević saglasan s time.

“Naša želja je da gospodin Bogićević bude taj i mislim da će se to ipak uraditi na zadovoljstvo i interes svih građan Kantona, ali i članova SDP-a”, zaključio je Suljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad