Lagumdžija: Fašizma je više nego što je to primjereno!

Vijesti 25. jun 201514:23 > 14:54
N1

Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Club de Madrid organizirali su danas u Sarajevu međunarodni Forum u okviru kojeg su tri radne sesije posvećene izgradnji institucija kroz EU i NATO te obrazovanju i ekonomiji kao elementima izgradnje društva zajedničkih vrijednosti.

O ovim temama govorili su bivši predsjednici Poljske, Hrvatske i Srbije, bivši premijeri Grčke i BiH, članovi Cluba de Madrid, Svjetske akademije umjetnosti i nauka, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i ugledni svjetski i domaći ekonomski stručnjaci i privrednici.

Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti i putem ovog foruma, u saradnji s Clubom de Madrid i drugim partnerskim instucijama, želi realizirati misiju koja ima za cilj da, počevši od BiH, podrži, promovira i implementira koncept društva zajedničkih vrijednosti koji ima globalni i regionalni značaj te važnost unutar pojedinih društava.

Zlatko Lagumdžija, bh. predstavnik Cluba de Madrid je za N1 naglasio da se na prostorima bivše Jugoslavije još uvijek nalaze tragovi fašizma, iako je navodno fašizam poražen još u ranijim jugoslovenskim ratovima. Lagumdžija napominje da je ulazak u Europsku Uniju jedan od načina da se zacijele rane, prije svega, iz Drugog Svjetskog rata, kao i način da se prisutpi procesu pomirenja iz prošlog rata, kao odgovor na trenutno stanje o usvajanju rezolucije o Srebrenici. Ističe da se mora pokazati da je regija odlučna da stvara inkluzivno, tolerantno, zajedničko društvo.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, je pak, referirajući se na vlasti Republike Srbije, za N1 izjavio da se isitina o Srebrenici “mora prihvatiti i priznati kako bi mogli pričati o pomirenju i zajedničkim vrijednostima”.