Bajrović: Zaključci o raspravi u Kongresu i šta sve to znači za BiH

Vijesti 09. dec 202017:38 > 19:20
N1

Stavovi dijaloga američkih kongresnika i dužnosnika, jasni su nakon jučerašnje rasprave s fokusom na Balkan. Kada je riječ o BiH - preporuke su išle u smjeru izmjena Ustava, ali i Izbornog zakona, pa do osuda blokada i prijetnji iz Republike Srpske. No, u kojem će smjeru konkretno ići Bidenova administracija, još se samo nagađa. Ono što je poznato - jesu reakcije iz BiH.

Važno je što je Kongres prepoznao destruktivni potencijal dejtonskih etničkih blokada koje koče državu, te što je odgovornost adresirana prije svega prema Miloradu Dodiku, stavovi su pojedinih SDA-ovih zvaničnika. Potrebu mijenjanja Ustava BiH, danas je istakao i član Kolegija državnog Predstavničkog doma, Denis Zvizdić.

“Došlo je vrijeme da se uđe u ozbiljne izmjene i dopune ustavnih rješenja koja će omogućiti BiH da postane funkcionalna država, poštujući bazne premise, da je to država ustavnih naroda, ne konstitutivnih, ustavnih naroda, Bošnjaka, bosanskih Srba, bosanskih Hrvata i građana BiH”, kaže Zvizdić.

U Republici Srpskoj najviše su odijeknuli stavovi iz Kongresa koji su se odnosili na ukidanje entiteta, kaže bivši ministar vanjskih poslova, Igor Crnadak. Kao i prijedlozi koji idu u smjeru izmjena izbornog procesa, jedan čovjek jedan glas. Uvjeren je da takvi radikalni prijedlozi, neće proći. Neprovodivi su. Ipak smatra da će regija biti interesantna Bidenovoj administraciji.

“Moja procjena je da će se dvije glavne stvari koje ćemo mi na neki način da osjetimo ovdje zapravo biti čvršća saradnja Washingtona sa EU i veća podrška našim nastojanjima da izvršimo 14 preporuka i budemo što bliže EU, a druga stvar za koju sam uvjeren da će biti fokus interesovanja američke administracije da se u BiH uspostavi vladavina prava”, smatra Crnadak.

Dvije ključne stvari su se desile – kongresmeni su podržali jačanje Ureda visokog predstavnika, navodi Reuf Bajrović i nastavlja:

“Druga stvar je osnaživanje uloge EUFOR-a, slanje dodatnih trupa u BiH, posebno u Brčko. To je važno za BiH, to bi promijenilo političku dinamiku u zemlji, pokazalo da je obećanje Milorada Dodika koje je isto od 2006., a radi se o tome da želi da otcijepi RS, postaje nemoguće”.

Bitno što se prilika u Kongresu iskoristila da se razgovara o BiH. Uspostavljena je dijagnoza. Date su optimalne preporuke za BiH, kaže profesorica međunarodnih odnosa, Nedžma Džananović Miraščija.

“Ali ne znači da će neka buduća rješenja biti potpuno oblikovana u skladu s njima. Mnogo je drugih aktera koji će također sudjelovati u razgovorima o budućnosti i BiH i regiona. Prije svega mislim na one koji su regionalnog karaktera naše susjede Zagreb i Beograd koji su vrlo jasno detektirani kao izvori problema i nekorektnog ponašanja prema BiH”, ističe Džananović Miraščija.

Mišljenja su podijeljena. Jedni ulažu mnogo nade u bolje sutra zbog dolaska Bidenove administracije. Drugi pak smatraju kako, pored brojnih problema, Balkan neće biti jedan od prioriteta. U mnogome bi odnos prema regiji mogao zavisiti i od odnosa SAD-a i EU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad