Bivši nastavnik fizike i matematike korisnik javne kuhinje

Vijesti 09. dec 202018:01 > 19:09
N1

Korona je utrostručila broj gladnih, bar tako govore podaci javne kuhinje u Banjaluci. U dugim redovima su penzioneri i nekadašnji radnici privrednih giganata. Iz Udruženja Mozaik prijateljstva apeluju na sve građane i privredne subjekte koji su u mogućnosti da pomognu da se gladni nahrane i bar malo za predstojeće praznike obraduju.

Bivši nastavnici, pjevači, konobari, radnici Čajevca, njih više od 500 svakog dana čekaju parče hljeba i kuvani ručak na ovom šalteru.

“(N1: Šta ste predavali? Fiziku i matematiku. (Kolika je vaša penzija, možete li da živite od nje?) Kad se razvuče kao žvakaća guma i može. (Dolazite li svaki dan ovdje?) Ne. Dolazim po potrebi svaka dva dana”, kaže jedan korisnik.

“Dođem i daju mi hljeb, nekad jedan, nekad dva. Kuvanje ne uzimam, ne smijem to jesti pošto sam bolesna”, priča Petra Balaban, nekadašnja radnica Čajevca.

“Hrana je super. Miroslav nam sve dijeli što dobije. Ulje, brašno, šećer, kafu. Šta god dobije od donacija on nama da”, dodaje Darinka Šidik, penzionerka.

Miroslav Subašić je osnivač Udruženja Mozaik prijateljstva i njegova životna misija je nahraniti gladne. Pomoć od grada je na godišnjem nivou 8.000 maraka nije dovoljna da udruženje funkcioniše ni sedam dana. Broj korisnika svakodnevno skače, od početka korone sa 150 obroko dnevno stiglo se do 500.

“Dolazimo do hrane na hiljadu načina. Najbolji način je naš narod, tako što pokrećemo ljude pričajući istinite priče o tome kako ljudi teško žive i onda pozivamo narod, pozivamo firme”, ističe Subašić.

Nije cilj samo ljude nahraniti, nego im pružiti i malo topline i vratiti dostojanstvo. Sada je već vrijeme kada se razmišlja kako ih obradovati za predstojeće praznike, a opet u skaldu sa epidemiološkim mjerama.

“Ne možemo ljude pustiti unutra, ne možemo u dvije sale napraviti svečanost sa muzikom i dočekati kako treba, ali dobili smo kutijice od jedne firme i tu ćemo im lijepo aranžirati ručak, a nadam se da će za praznike svi uspjeti i ponijeti po jedan paket osnovnih namirnica”, navodi Subašić.

Za razliku od drugih javnih kuhinja ovdje ne treba potvrda da je neko socijalni slučaj, a isto tako ukoliko nema odgovarajuću garderobu dobiće je u Mozaiku ili ako se nema gdje okupati tu je javno kupatilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad