Armela Ramić iz TRIAL-a u Novom Danu na N1

Vijesti 30. jun 201509:48 > 09:49
N1

Prvi put u svojoj historiji Sud Bosne i Hercegovine presudio je naknadu štete za žrtvu ratnog zločina. Pripadnici vojske Republike Srpske Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su na po 10 godina zatvora zbog silovanja, ali i na isplatu odštete od 26,5 hiljada maraka.

Sud BiH samo nekoliko dana kasnije je osudio i Slavka Savića, pripadnika Vojske Republike Srpske, i to na osam godina zatvora zbog silovanja žene u Vogošći 1993. godine. Također je naloženo da oštećenoj isplati 30.000 maraka. Gošća Novog dana Armela Ramić, pravna savjetnica TRIALA-a koji je pružao pravnu pomoć, govorila je o ovoj historijskoj presudi.

“Ova presuda je revolucionarna u historiji pravosuđa. Prvi put je presuđena naknada štete žrtvi seksulanog nasilja u okviru krivičnog postupka. Naš krivični zakon je previđao naknadu materijalne štete, međutim to se nikada do sad nije desilo”, navodi Ramić.

Nemaju samo počinitelji pravo na besplatnu pravnu pomoć, istakla je.

“Nakon ovog postupka žrtve će lakše ostvariti pravo. Žrtve seksualnog nasilja bi trebale imati pravo na besplatnu pravnu pomoć koju bi im trebala osigurati država. TRIAL pruža pravnu pomoć žrtvama, a u ovim predmetima su angažovali advokate”.

Ramić je dodala da je prvenstveni cilj rada TRIAL-a “satisfakcija žrtve dovođenjem počinioca pred lice prave”.

“Javnost je priznala patnju žrtve što je veliki uspjeh. Nema novca koji bi to nadoknadio”, zaključuje.

Ništa ne bi od ovoga bilo moguće da Parlamentarna skupština BiH po hitnom postupku nije usvojila važne izmjene Krivičnog zakona. Krivični zakon sada najzad uvodi prisilni nestanak kao krivično djelo i pruža jasniju definiciju mučenja.

“Silovanje je bilo jako teško dokazati na sudovima, jer je potrebno dokazati i prisilu. Tužioci su se bojali da neće moći dokazati elemenat prisile i zato je vrlo nizak broj procesuiranih predmeta”, tvrdi gošća Novog dana.

Žrtvama je pored pravne pomoći vrlo bitna i psihološka, smatra Ramić.

“Mnoge naše klijentice nikada nisu bile u sudnici. Mi smo ih morali pripremati za proces koji je za njih vrlo traumatičan”, rekla je Ramić i zaključila da nije dovoljno žrtvu nazvati jedan-dva puta kako bi ih spremali za svjedočenje.