Zastupnici Skupštine KS raspravljaju o razdvajanju Ministarstva obrazovanja KS

Vijesti 17. dec 202014:31 > 14:45
N1

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su Prijedlog odluke o izmjenama odluke o izboru predsjedavajućih i zamjenika predsjedavajućih stalnih radnih tijela Skupštine KS sa 19 glasova "za", četiri "protiv" i šest "suzdržanih". U toku je rasprava o izmjenama zakona koje će omogućiti razdvajanje Ministarstva obrazovanja, odnosno spajanje druga dva ministarstva.

Tokom pauze zasjedala je Zakonodavnopravna komisija koja je razmatrala Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo. Kako je rekao predsjendik ove komisije, Aljoša Čampara, jednoglasno su usvojili Mišljenje da je zakon u skladu s Ustavom i pravnim sistemom.

Predlagač Elmedin Konaković kazao je kako već dugo postoji ideja o razdvajanju Ministarstva obrazovanja KS te da je to “bio i prijedlog SDA na jednoj od tematskoj sjednici”. Sve to je bio razlog da se urade izmjene i dopune Zakona. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pripojit će se Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture jer je to, prema Konakovićevim riječima, najsrodnije ministarstvo.

“Ovo Ministarstvo je izgubilo neke nadležnosti i presude suda nas obavezuju da neke nadležnosti iz ove oblasti spustimo na lokalne zajednice. Nikako nećemo oštetiti Ministarstvo okoliša. Kolega Nikšić je predložio da se u nazivu Ministarstva prvo navede okoliš pa ostalo, nemam ništa protiv“, rekao je Konaković.

Navedeno je kako neće biti potrebna dodatna sredstva za rad ovih ministarstava. Zastupnici SDA su pitali ko tvrdi da neće biti potrebna dodatna sredstva. Zastupnik Haris Zahiragić je upitao odakle će se platiti proces registracije i ostale administrativne stavke.

U toku je diskusija o ovom Prijedlogu zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad