Guardian: Izbori u Mostaru, grad ostaje podijeljen

Anadolija

Mostar održava prve lokalne izbore u posljednjih 12 godina, ali grad ostaje podijeljen, piše jutros ugledni Guardian.

Sutra se u gradu Mostaru otvaraju birališta, što će biti prvi lokalni izbori u posljednjih 12 godina nakon spora između stranaka koje predstavljaju dvije glavne gradske etničke grupe koje su paralizirale općinske institucije više od jedne decenije.

Kako piše list, grad od 100.000, poznat po živopisnoj osmanskoj arhitekturi, postao je jedan od simbola razornog sukoba u Bosni 1990-ih, kada je srušen njegov poznati kameni most. Most je rekonstruisan početkom 2000-ih, ali grad je i dalje podijeljen uglavnom etničkim linijama. Od kraja sukoba zapadnu stranu uglavnom naseljavaju Hrvati, dok istočnu Bošnjaci.

Godinama se politički blokovi koji su predstavljali dvije glavne etničke grupe u Mostaru nisu mogli dogovoriti oko izbornih granica, što je dovelo do situacije u kojoj se smeće nije sakupljalo, javni prijevoz nije radio ispravno i duplicirane javne službe funkcionirale su sa svake strane rijeke.

“To je odstupanje od većine ostalih općina u Bosni, ali na određeni način odražava situaciju na višem nivou u zemlji”, rekao je Florian Bieber sa Univerziteta u Grazu. Bosanski sistem upravljanja višeslojni je i složeni skup kompromisa koji je osmislila međunarodna zajednica, a za koje neki kažu da pomažu učvršćivanju, a ne rješavanju podjela.

Izbori dolaze neposredno nakon 25-godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je okončan sukob u Bosni i stvoren budući politički putokaz.

Guardian

”Iako je krvoproliće dugo u prošlosti, zemlja se još uvijek bori da prevaziđe svoje naslijeđe, i iako se nada da će se u budućnosti pridružiti Europskoj uniji, u tom je procesu daleko iza ostalih država zapadnog Balkana. “Mostar je postao paradigma Bosne, u kojoj su vladajuće elite krojile društvo prema svojim potrebama, živeći od novca poreznih obveznika i ne pokazujući nikakvu odgovornost prema ljudima koje bi trebale predstavljati,” Slaven Raguž, šef opozicione Republike Hrvatske stranka, javio je Reuters.

Dok elite štede moć i finansijske resurse, mladi svih etničkih grupa u Mostaru i drugdje u zemlji suočavaju se sa sličnim izazovima velike nezaposlenosti i loših ekonomskih prilika. Mnogi su napustili Bosnu, tražeći posao u inostranstvu, piše list.

Datum izbora određen je nakon sporazuma koji su u junu posredovali ambasadori EU, Amerike i Britanije, zajedno s predstavnicima glavnih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka. Uslijedila je pobjeda prošle godine na Europskom sudu za ljudska prava Irme Baralije, učiteljice filozofije iz Mostara koja je tužila bosansku vladu zbog neuspjeha u održavanju izbora.

Promatrači će tražiti hoće li novije stranke koje teže nadići uporište glavnih etno-nacionalističkih stranaka postići dobitak na izborima.

Sva tri glavna nacionalistička bloka u Bosni, koja predstavljaju srpsko, hrvatsko i bošnjačko stanovništvo, pretrpjela su neuspjehe na opštinskim izborima održanim drugdje u zemlji prošlog mjeseca, naveo je ovaj list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad