Dom naroda PSBiH raspravlja o paralelnim vezama RS i Srbije te zajmu od EBRD-a

Vijesti 21. dec 202016:24 > 16:41
N1

Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine održat će sjednicu u utorak, 12. januara 2020. godine. Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH čiji je predlagač Vijeće ministara.

Delegati će razmatrati i Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine kao i veliki broj izvještaja.

Izjasnit će se i o inicijativama poslanik Denisa Bećirovića kojima se zadužuje Vijeće ministara da pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru Zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u BiH, dostavi analizu o uspostavljenim paralelnim vezama Republike Srpske i bh. entiteta RS, s posebnim osvrtom na poštivanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integritetea BiH, te pripremi Strategiju pevencije genocida u BiH.

Na dnevnom redu je i inicijativa delegata Zlatka Miletića kojom se Vijeću ministara nalaže da donese odluk uo visini osnovice za obračun plaće zaposlenik u institucijama BiH za 2021. godinu te uspostavi dijalog sa sidikatima i potpiše kolektivni ugovor.

Delegati će razmatrati i davanje saglasnosti na nekoliko ugovora i sporazuma, među kojima je i Ugovor o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sjednica počinje u 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad