Đidelija: Ako postoje elementi krivičnog djela, spremni smo odgovarati

Vijesti 22. dec 202014:03 > 14:05
N1

U Mostaru je počela provjera biračkoga materijala i brojanje listića sa 45 izbornih mjesta gdje su utvrđene nepravilnosti, dok je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine zatražio ostavke izborne administracije te poništavanje rezultata sa, kako kažu, kompromitiranih birališta.

Za N1 je govorio Hilmo Đidelija, predsjednik Gradske izborne komisije Mostar.

“Mi smo od Centralne izborne komisije dobili 45 naredbi po kojima sada radimo. Uputili smo zahtjeve čisto zbog transparentnosti izbornog procesa, s obzirom da su na pojedinim biračkim mjestima prilikom unosa podataka utvrđene neke manje greške. Zakon predviđa da se te tehničke greške otklone u izbornim komisijama lokalnih zajednica”, naveo je Đidelija. Vođeni time, a zbog potpune transporentnosti, dodao je, uputili su te zahtjeve.

VEZANE VIJESTI

Ovaj postupak, kako je rekao u razgovoru sa reporterkom Tinom Jelin Dizdar, teče i radi se o tehničkim greškama.

“Međutim, medijski se stvorila jedna situacija gdje se mislilo da se radi o ponovnom brojanju glasova, što nije tačno, jer to može da radi samo CIK. Neka svi odgovaraju za greške koje su napravili, ako u tim greškama ima elemenata krivičnog djela i ako postoji moja odgovornost i od Centralne izborne komisije, mi smo spremni odgovarati”, rekao je Đidelija.

Objasnio je i šta te tehničke greške podrazumijevaju:

“Tehnička greška znači da ukupan broj glasačkih listića u kutiji i ukupan broj važećih listića, plus nevažećih mora biti test tačnosti nula. Ako je on jedan ili jedan plus i minus, to je ta greška gdje moramo otvoriti vreću da vidimo čemu se radi, jesu li dobro prebrojali ili stvarno fali listić”, pojasnio je Đidelija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad