Između politike i građana stoje oni, migranti…

Vijesti 24. dec 202018:15 > 19:35
N1

Građani Bihaća i večeras ''dežuraju'' ispred kampa "Bira", odlučni u svojoj namjeri da onemoguće povratak migranata u jezgru grada. Migranti iz privremenog kampa "Lipa" noć su proveli na otvorenom, uz vatru. Ko je zapalio šatore u kampu, još uvijek se ne zna. Ne zna se ni gdje će oni. U USK ih ne žele. Ne žele ih ni građani. Između politike i građana stoje oni, migranti. I ne znaju šta ih čeka sutra

Ko je zapalio nekolicinu šatora u prihvatnom migrantskom centru “Lipa” – policija i danas utvrđuje. Na ovo mjesto trenutno ne mogu ni službenici IOM-a, pod čijom kontrolom je i bila “Lipa”.

U nekoliko preostalih šatora, ostale su i stotine migranata. S odlaskom IOM-a s terena, otišli su i sigurni obroci. Lokalni Crveni krst se ponovo organizuje. Oko 1.200 gladnih, smrznutih, muškaraca, osigurava nekoliko policijskih službenika. Izazov je podijeliti i sendviče.

“Mi smo došli ovdje na lokaciju Lipa da podijelimo jednodnevne obroke za sve migrante, u narednom periodu ćemo vidjeti šta je plan Operativne grupe, na koji način se se ponašati”, kaže Selam Midžić, Crveni krst Grada Bihaća.

Stotinama migranta ovaj napola zapaljeni kamp, jedina je opcija, kao i prostor oko njega. Ili pak duboka šuma. Jer kažu u grad ne mogu.

“Idem u Bihać, pokušavam, oko osam, devet navečer, ali vaša policija kada me vidi, tjera da se vratim nazad, ovdje”, priča jedan migrant.

“I ovdje ljudi spavaju napolju, tamo, ovamo, svuda ih ima, ne znam šta će se događati, prije dvije noći sam krenuo u Bihać, i policija me je vratila nazad”, dodaje drugi.

Državne vlasti, ali i IOM tražili su da se migranti vrate u “Biru”. Privremeno. Dok “Lipa” ne dobije sve uslove za zimu. No, lokalne vlasti ne žele ni da čuju. A pogotovo građani, koji ispred stražare već više od 80 dana.

“Bez obzira na bilo kakve političke pritiske, evropske pritiske, pritiske američke ambasade, bilo koga, jednostavno, mi koji smo trpili tri godine propatili zbog njihovog činjenja krivičnih djela. Nećemo više dozvoliti ovdje ulazak. Ako bude potrebno narod će to spriječiti silom”, poručuje Fadil Dizdarević.

“I građani nisu saglasni s tim elementom, tako da koliko imamo nesigurnost kada su u pitanju migranti, na neki način dovodi se u drugu vrstu nesigurnosti gdje imamo sada nezadovoljne građane koji će također možda sutra, govorim iz aspekta policijskog posla, moguće proizvesti određene incidente, kada ćemo mi morati ponovo reagovati”, ističe Ale Šiljdedić, portparol MUP USK.

Iz IOM-a kažu, trenutno bez pregovora o alternativnim lokacijama. Kako je za vlasti i građane neprihvatljiva “Bira”, tako je za IOM neprihvatljiva neadekvatno uređena “Lipa”.

“Postojao je rizik od obilnih padavina, velikih minusa, nestanka napajanja električnom energijom, te nemogućnost isporuke vode tokom zimskog perioda. U sva četiri scenarija, predvidjeli smo kritične situacije koje bi u najgorem scenariju odnijele ljudske živote te je stoga bilo stvarno neophodno i preko zadnje crte da se povučemo”, otkriva Nataša Omerović, IOM BiH.

Evidentno je da se vrijeme mijenja iz sata u sat. U narednih 48 sati najavljene su obilne i to sniježne padavine. Stotine migranata koji su ostali pod šatorskim konstrukcijama u opasnosti su da se usljed obilnog snijega iste na njih obruše. A ništa bolja situacija nije ni onima koji su ostali na ulicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad