Željko Komšić o ''potencijalnom nasljedniku'' Valentina Inzka

Vijesti 24. dec 202020:10 > 20:38
N1

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, rekao je večeras za Federalnu televiziju da nije jednostavno promijeniti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini aludirajući ulogu Rusije u cijelom postupku.

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo, njemačka ambasadorka Margret Uebber sastala se danas sa članom Komšićem u Sarajevu. Na sastanku su, prema navodima, razgovarali i o potencijalnom nasljedniku Valentina Inzka. Potvrdu o temama razgovora za sada nismo dobili ni iz kabineta Željka Komšića, niti Šefika Džaferovića, a komentar nije imala ni ambasadorka.

”Taj sastanak je bio u četiri oka. Nije praksa da se prenose detalji takvih razgovora i ja to neću raditi. Zamjena visokog predstavnika jeste malo teža politička operacija u BiH. Treba vam saglasnost zemalja članica PIK-a pa verifikacija na vijeću sigurnosti UN-a. Kako ćete dobiti saglasnost Rusije, da li to znači da će se ući u neku trgovinu s Rusijom na štetu BiH? Mislim da to uopće neće biti jednostavno, pogotovo ubijediti Rusiju da da saglasnost”, rekao je Komšić za FTV.

Govoreći o izborima u Mostaru, Komšić je rekao je očekivao veći odziv. Istakao je da Mostaru treba promjena.

‘Ljudi su izašli, očekivao sam veći odziv. Glasali su kako su željeli, mislio sam da će BH blok imati još bolji rezultat, ali i rezultat koji su postigli je sasvim dobar. Najgore bi bilo za Mostar, po mom mišljenju, da sve ovo prođe i da sve završi na nekoj koaliciji SDA – HDZ. Zato zagovaram tu priču da BH blok i Koalicija za Mostar idu zajedno i ako je to neka cijena, ja bih bio spreman da ponudimo gospođi Baralija da bude gradonačelnica. Mostaru treba promjena”, rekao je uz naglasak da ne zna da li je u tom smislu već bilo razgovora.

‘Ako se to svede na priču SDA – HDZ, mi u tome nećemo učestvovati”, poručio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad