EYOF nije otkazan, pitanje da li će biti pomjeren na 2019.

Vijesti 06. jul 201509:36 > 09:42
N1

Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao je trenutnu situaciju u vezi organizacije EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017.

Na osnovu pristiglih izvještaja eksperata EOC-a, koji su detaljno analizirani, a uvažavajući činjenicu da je do početka manifestacije ostalo malo vremena za adekvatnu organizaciju, Izvršni odbor EOC-a je donio Odluku da će nakon 20. jula poduzeti određene mjere koje će odlučiti da li će BiH 2017. godine organizovati Evropski Olimpijski Festival Mladih. Tim povodom gosti Novog dana bili su Samir Avdić, direktor EYOF-a i Suad Džafić, pomoćnik za sport ministra civilnih poslova BiH.

EYOF 2017. nije otkazan, još uvijek. Na pitanje koje su odluke moguće 20. jula, Avdić je kazao: “Dobili smo informaciju da nije otkazan, ali da će Izvršni odbor Evropskom olimpijskog komiteta donijeti odluku kako bi se svi predstavnici vlasti izjasnili o tome da li smo spremni za zamjenu godine, odnosno da se sa 2017. pomjeri na 2019. godinu“.

Suad Džafić je rekao kako ovakav scenario nisu očekivali. “Mi smo izdvojili koliko je traženo. Bilo je aktera koji su trebali učiniti više, mislim na gradove Istočno Sarajevo i Sarajevo i entitetske vlade, ali nadam se da će sve biti u najboljem redu”, kazao je Džafić.

Na pitanje da li su finansije u pitanju ili je nešto drugo, Avdić je prokomentarisao: “Sve je povezano jedno s drugim, a mi imamo i prije svega složenu društevno političku-situaciju. Finansije su uvijek problem ali u samoj kandidaturi EYOF-a Sarajeva i Istočnog Sarajeva, svjedoci smo da su to potpisali svi nivoi vlasti obavezujući se da će u narednom periodu preuzeti sve aktivnosti i radnje vezane za organizovanje. Naravno, ponavljam ovdje su svake dvije godine izbori, pa je tako u samoj promjeni vlasti došlo do određenog prestrukturisanja. Ovo je projekat BiH i mislim da je suvišno pričati o benefitima koji bi se dobili od same organizacije i nadam se da ćemo uspjeti da organizujemo EYOF“.

Na pitanje da li su se ranije mogli riješiti određeni problemi kako se ne bi doveli u ovu situaciju, Džafić je rekao: “Imam osjećaj da se kasnilo u svim fazama kada se uzme ukupan iznos troškova. Finansijski troškovi su se mogli po godinama vrlo elegantno zaobići“.

“Početkom marta smo krenuli sa aktivnostima, odnosno nakon posjete evaluacijske komisije. 17. aprila na sjednici je usvojen budžet od 6,2 miliona eura. To je tehničko-organizacioni budžet koji obuhvata svih 17 do 19 poglavlja i to je suma novca da bi se EYOF organizovao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, odnosno to su bili okvirni budžeti kojim su se organizovali EYOF-i. Ovdje je problem i rekonstrukcija infrastrukture. Mi ne možemo doći u situaciju da popravljamo infrastrukturni objekat, ali možemo da ga dovedemo u stanje da se može održati takmičenje i trenizni”, rekao je Avdić.

Džafić je rekao i kako se dovoljno ne podržava se sport u BiH. “Problem je što je nadležnost u sportu podijeljena. Ima nekoliko nivoa vlasti i Zakon o sportu ne definiše ko je za šta nadležan“, prokomentarisao je Džafić.

“Do sada je urađeno dosta posla koji se ne vidi. Želim naglasiti da tehnički organizatori, Savez klizačkih sportova, hokejaških i skijaških, smo potpisali protokol o sporazumijevanju unutar tih organizacija koji su nama strateški partneri. Već sam prije govorio da je organizacija prilikom posjete pape Franje Sarajevu pokazala da možemo organizovati ozbiljne događaje“.