Merkel: U BiH vidimo probleme koji se moraju prevazići

Vijesti 09. jul 201514:02 > 14:14
N1

Nakon radnog ručka članova Predsjedništva BiH i njemačke kancelarka Angele Merkel, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Angela Merkel su se obratili medijima.

Angela Merkel je pozdravila sva tri člana Predsjedništva BiH i zahvalila se na interesantnom radnom ručku te kazala da budućnost BiH leži na srcu Njemačke.

Njemačka je podnijela incijativu koju želi nastaviti na sastanku u Beču. U razgovoru s Vladom na državnom nivou rekla sam da ćemo taj susret dobro pripremiti. U BiH vidimo probleme koji se moraju prevazići“, kazala je Merkel na početku konferencije za medije.

Regija može funkcionisati ako se BiH dobro razvije. Drago nam je da je SSP stupio na snagu, ali sada slijedi naredni korak ka statusu zemlje kandidata EU, a to je donošenje reforme agende. Govorii smo da je to lako, ali sa sobom nosi i teške odluke. Zato želimo govoriti o suzbijanju nezaposlenosti, govorili smo da predstavnici Vlade BiH da dođu u Ministarstvo rada Njemačke kako bi razgovarali o tome da stručne snage iz BiH mogu ući u procese rada Njemačke. Ovo može ponuditi perspektivu ljudima“, istakla je njemačka kancelarka.

Ona smatra da mnoge odluke u kontekstu prošlosti se moraju tretiraii kao bolne i kako tim putem se može ići zajednički u budućnost.

Uskoro ću se susreti s majkama Srebrenice i nama je svima neophodna hrabrost da idemo i oblikujemo budućnost i da se zastrašujuće stvari nikada ne ponove i da omladina BiH dobije budućnost kakvu zaslužuje i kakvu mladi u Evropi imaju već 70 godina.”

Merkel je naglasila da je EU nastala iz zastrašujućih iskustava Prvog i Drugog svjetskog rata.

Engleska i Njemačka su postali prijatelji nakon što su 100 godina vodili rat. Mi se nadamo da možemo pomoći da ova regije postane regija koja se ne boji međusobnih ratova, vec regija koja će živjeti u miru.”

Ona je za kraj svoj izlaganja rekla da je pozvala tri člana Predsjedništva BiH u posjetu Njemačkoj na jednu interesantnu diskusiju, kako bi saznali šta potiče ljude i šta im otežava život

Merkel je odgovorila i na pitanja novinara, između ostalog prokomentarisala je jučerašnje neusvajanje Rezolucije o Srebrenici.

Glasanje o Rezoluciji o Srebrenici je pokazalo da postoje različita stajališta i to je bitno. Bitno je da se sjećamo žrtava, i to se dešava. Sjećamo se žrtava uz pogled ka budućnosti“, rekla je ona.

Njemačka je inicijator nove politike pristupa BiH Evropskoj uniji. Na pitanje kada u Njemačkoj shvatili da je BiH potreban novi pristup i imali to veze sa sve vecom prisutnošću Rusije na Balkanu, njemačka kancelarka koja je prije posjete Sarajevu boravila u Beogradu odgovorila je: “Imam utisak da imamo kontinuiran pristup i ne vidim kvalitativne promjene u poziciji. Mi slijedimo put BiH u kandidatski status u EU, ali to rade i mnoge evropske zemlje. Berlinskom inicijativom mi želimo unaprijediti stanje u regiji.”