Borić: Vučić je "ukrao" 11. juli Srebreničanima

Vijesti 13. jul 201508:31 > 08:35
N1

Novinar Faruk Borić bio je gost je Novog dana u rubrici Press, gdje smo ovog puta komentarisali najtiražnije novine iz BIH, Srbije i Hrvatske.

Oslobođenje, Dnevni List iz BiH, 24 sata, Večernji list iz Hrvatske, a iz Srbije, Blic i list Danas.

“Neuobičajena naslovna stranica Oslobođenja, sa kulturom. Dobro je da imamo dnevne novine koje naslovnu stranu daju kulturnim temama”, prokomentarisao je Borić naslovnicu Oslobođenja koja je centralni dio naslovnice dala nastupu milanske La Scale u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje su nastupali po drugi put u nedjelju, 12. jula.

Borić je istakao da je 11. juli i dalje top tema u regiji, što je i logično.

“Čini mi se da momenat u kojem Hatidža Mehmedović Vučiću stavila cvijet Srebrenice je onaj momenat koji je trebao otići u svijet. Sve ostalo je bilo bespotrebno. Sve što se desilo ne ide BiH u prilog, ne ide u prilog majkama, koje su ostale same sa svojim bolom”, rezime je urednika Federalne novinske agencije.

Istakao je da incident koji se desio tokom izlaska Vučića iz Memorijalnog centra je stavljanje soli na ranu svim srebreničkim žrtvama, dodavši da je “Vučić ukrao 11. juli srebreničanima”.

“Đoković je u top formi, melje sve pred sobom. Kratke faze pada forme su prošle, i defintinvno je igrač broj jedan u svijetu”, kratak je komentar Borića na treći Wimbledon naslov srbijanskog tenisera Novaka Đokovića.

Naslovnica Blica je također posvećena napadu na Aleksandra Vučića u Potočarima. Blic je naime tvrdio da zna ko je organizator napada na predsjednika Srbije. Borić je kazao da je to očekivan ugao Blica.

“Presoljeno je linčovanje. Ovo što se desilo u Srebrenici zahtjeva ostavke ministara MUP-a RS-a, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Očigledno Blic ima više informacija o napadu na Vučića nego li naše domaće službe”, dodao je.

Večernji list je dao dio naslovnice Majkama Srebrenice, okrenuvši priču u njihovom smjeru, što je Borić istakao kao pravi ugao, jer su ipak one kojima je trebalo posvetiti pažnju.

 Za kraj, naslovnica srbijanskog lista Danas kaže da Darko Šarić očekuje svoju presudu danas, inače jedan od najvećij krim i narko bosova sa Balkana.

“Kriminalci su se održavali veze tokom raspada Jugoslavije, prvi su se spojili nakon raspada Jugoslavije. Država sada ne ohrabruje kriminalce da idu vani, nego su očigledno sposobni da to sami rade. Darko Šarić koji čeka presudu je jedna od najvećih zvjerki iz tih voda. Vjerujem da će dobiti maksimalnu kaznu”, rekao je Borić.