Bajramska noć u Sarajevu: Šveđani opljačkani, pucnjava, tuča

Vijesti 18. jul 201514:11 > 14:17
Freeeimages.com/Rui Caldeira, ilustracija

Službenici Prve PU - PS Centar obaviješteni su sinoć oko 23.00 sata da je u ulici Nahorevska preko puta broja 37, na području općine Centar Sarajevo, NN osoba upotrijebila vatreno oružje iz vozila u pokretu.

Državljani Švedske J. S. P. i K. K. M. prijavili su u petak u 18.00 sati službenicima Prve Policijske uprave – Policijska stanica Stari Grad Sarajevo, razbojništvo koje su, istog dana oko 15.40 sati, na lokalitetu Trebevića u neposrednoj blizini bob staze, uz prijetnju nožem, nad njima izvršile tri nepoznate osobe.

Tom prilikom ukradena su dva mobilna telefona i novac. Policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog događaja identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

Saobraćajka u mjestu Vrbanja

Jedna osoba je teško povrijeđena, a nekoliko ih je zadobilo lakše tjelesne povrede u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 17.30 sati na magistralnom putu M – 17 (Sarajevo – Mostar) u mjestu Vrbanja, naspram kućnog broja 105 na području općine Hadžići.

Tom prilikom došlo je do sudara automobila “fiat-stilo”, reg broj J04-T-823, kojim je upravljao vozač B. A. (1982.) iz Sarajeva i “ford fokus”, reg broj WI 3721 N, nacionalne oznake Poljske, kojim je upravljala B. K.S., (1973.) iz Poljske.

U toj saobraćajnoj nesreći teške tjelesne povrede zadobila je putnica iz vozila “ford Fokus” B. S. (2004.) iz Poljske, a ljekarska pomoć ukazana joj je u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS), gdje je i zadržana.

Lakše tjelesne povrede zadobili su vozač iz istog vozila B.K.S. i B. A. (2007.). Nakon ukazane ljekarske pomoći u KCUS-u, upućeni su na kućno liječenje.

Lakše tjelesne povrede zadobili su vozač iz vozila “fiat stilo”, B. A. i putnica B. A. (1983.), a nakon ukazane ljekarske pomoći u KCUS-u upućeni su na kućno liječenje.

O tom događaju obaviješten je kantonalni tužilac u Sarajevu, a uviđaj su obavile ekipe MUPKS-a.

Tuča u ulici Džemala Bijedića

Službenici Druge PU obaviješteni su da je, sinoć oko 19.20 sati u ulici Džemala Bijedića do broja 11, na području općine Novo Sarajevo, narušen javni red i mir tučom između U. S. i B. M. s jedne strane i K. I. i K. M. s druge strane.

Tom prilikom U.S. je zadobio teške povrede u predjelu lijeve strane grudnog koša oštrim predmetom. Ljekarska pomoć ukazana mu je u KCUS-u, konstatirane su teške tjelesne povrede opasne po život i zadržan je na liječenju.

Lakše tjelesne povrede zadobili su i B. M., K. I. i K. M. O tom događaju obaviješten je kantonalni tužilac u Sarajevu, koji je izašao na mjesto događaja i rukovodio uviđajem.

Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja, policijski službenici Druge PU priveli su u 20.15 sati K. I. (1989.) iz Sarajeva, K.M. (1992.) iz Sarajeva i B. M. (1996.) iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili krivična djela nanošenje teške tjelesne povrede i nasilničko ponašanje.

Privedene osobe predane su u Odsjek za zadržavanje MUPKS-A.

Požar u ulici Trg sarajevske Olimpijade

Službenici Treće PU obaviješteni su sinoć oko 20.50 sati da je došlo do izbijanja požara u stanu vlasništvo Č. D. iz Sarajeva u ulici Trg Sarajevske olimpijade 1 na području općine Novi Grad Sarajevo.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, a u stanu je pričinjena materijalna šteta. Požar su ugasile ekipe PVB Sarajevo. O tom događaju obaviješten je kantonalni tužilac u Sarajevu, koji je naložio da uviđaj bude obavljen jutros u prisustvu vještaka PPZ-a.

Pucnjava iz vozila u pokretu

Službenici Prve PU – PS Centar obaviješteni su sinoć oko 23.00 sata da je u ulici Nahorevska preko puta broja 37, na području općine Centar Sarajevo, NN osoba upotrijebila vatreno oružje iz vozila u pokretu.

Iste noći (oko 23.10 sati) na KUM KCUS-a ljekarsku pomoć je zatražio M. A. (1991.) iz Sarajeva. Dežurni ljekar kod te osobe je konstatirao prostrijelnu ranu natkoljenice lijeve noge od djelovanja vatrenog oružja te je zadržan na liječenju.

Policijski službenici Prve PU razgovarali su, u KCUS-u, sa povrijeđenim M.A. koji je negirao da je povrede zadobio uslijed upotrebe vatrenog oružja.

O tom događaju obaviješten je kantonalni tužilac u Sarajevu, a uviđaj je obavila ekipa MUP-a KS. Policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog događaja.

Brojni prekršajni nalozi

Policijski službenici MUPKS-a proteklog su dana, u redovnoj kontroli saobraćaja , uručili vozačima 49 prekršajnih naloga, a za lakše prekršaje upozorili 31 vozača.

Tri osobe su isključene iz saobraćaja zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom – saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUPKS-a.