Ustavni sud RS-a prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka

Vijesti 10. aug 201513:09 > 13:14
Srna

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa odlukom o raspisivanju republičkog referenduma, koju je Narodna skupština donijela 15. jula.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Amandmanu 82 na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70 Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu, saopšteno je danas iz Ustavnog suda.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Ovo pitanje našlo se pred Ustavnim sudom Republike Srpske nakon što 30. jula Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postigla saglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju veta na odluku parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prema odluci referendumsko pitanje glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”