Grafika Pabla Picassa "zvijezda" Kozarske Dubice

Vijesti 22. aug 201513:59 > 14:11
Anadolija

Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici u proteklih godinu i po postala je prepoznatljiva po grafici "Glava muškarca" Pabla Picassa, čuvenog španskog slikara, koja je od tada postala dio stalne postavke u ovoj ustanovi.

Danijela Balaban, direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici za Anadoliju ispričala je da je Picassova grafika u biblioteku dospjela krajem osamdesetih ili početkom devedesetih godina zajedno sa bogatim knjižnim fondom koji je ovoj ustanovi ostavio Boško Šiljegović. Danas sve to čini legat biblioteku koja nosi ime ovog narodnog heroja i koja se čuva u Narodnoj biblioteci.

Šiljegović je bio rodom iz sela Mirkovac u blizini Kozarske Dubice i odlučio je da svoju bogatu biblioteku zajedno sa još nekim grafikama, pa i sa grafikom Pabla Picassa pokloni upravo Narodnoj Biblioteci.

“Boško Šiljegović je u jednom periodu bio šef kabineta Maršala Tita i učestvovao je na Kongresu komunističke partije u Francuskoj 1964. godine, bio je šef delegacije. Pablo Picasso, koji je bio pristalica komunizma je za tu priliku uradio 1.000 primjeraka grafičkih listova koje je pripremio kao poklon svim šefovima delegacija koje su prisustvovale kongresu”, kazala je Danijela Balaban.

Prema njenim riječima nije bila tajna da se ta grafika nalazi u Kozarskoj Dubici.

“Znalo se da je grafika u biblioteci, da smo je dobili na poklon, jednostavno godine koje su uslijedile nakon tog poklona su donijele neke druge probleme. Uslijedile su ratne godine, poslijeratne godine, jednostavno nekako se zaboravilo na tu grafiku. Grafika i nije bila izložena do prošle godine kada smo povodom jubileja, odnosno 50 godina od osnivanja biblioteke organizovali izložbu i izložili i grafiku i ostalu zbirku iz te legat biblioteke”, kaže Danijela Balaban.

Ona je objasnila da je Picassova grafika izložena u skladu s propisima, da je obezbjeđena alarmnim sistemom, a svi koji su zainteresovani u toku radnog vremena mogu da posjete biblioteku i pogledaju grafiku.

Anadolija

Direktorica Narodne biblioteke objasnila je i da je Picassovo djelo godinama bilo u biblioteci, ali da do prošle godine nije rađena potvrda autentičnosti kada su isplanirali da je izlože.

“Zatražili smo mišljenje Danke Damjanović, stalnog sudskog vještaka i historičara umjetnosti koja nam je potvrdila da je riječ zaista o autentičnom djelu”, rekla je Danijela Balaban.

Kaže da nemaju informaciju koliko je od 1.000 primjeraka napravljenih u tehnici litografije, sačuvano u svijetu.

“Ono što je nama bitno jeste da se jedna nalazi upravo u našoj biblioteci što za nas predstavlja neprocjenjivu vrijednost, ne mislim u materijalnom smislu, nego u tome što je posjedujemo”, rekla je ona.

Materijalna vrijednost “Glave muškarca” nije poznata, a vjerovatno nikada i neće biti, jer se neće naći na tržištu koje bi odredilo njenu pravu vrijednost.

“Mi zaista nismo bili ni zainteresovani da saznamo kolika je ta vrijednost u novcu jer nam to u suštini ne predstavlja ništa. Grafika je ostavljena nama na čuvanje, na poklon i kao takva nikad se neće naći na tržištu. Nas to ne zanima, mi smo je dobili na poklon, čuvali smo je tolike godine, čuvaćemo je i od sada”, kaže ona.

Dodala je da je Boško Šiljegović osim ove grafike biblioteci ostavio bogat knjižni fond, oko 5.000 jedinica, serijskih i monografskih publikacija.

“Ima još grafika manje poznatih autora, jako mnogo ima knjiga s posvetom tako da ne bih izdvojila ništa da je više ili manje vrijedno u toj legat biblioteci koja za nas zaista predstavlja bogatstvo”, izjavila je Danijela Balaban.