"Zlatni" genijalac najavio odlazak iz BiH

Vijesti 01. sep 201509:09 > 09:10
N1

Mnogo je onih koji BiH dižu rejting u svijetu. U posljednje vrijeme to su najviše sportisti, no sve je više inovatora, inžinjera, muzičara, matematičara, Bosanaca i Hercegovaca koji u našu zemlju donose zlato.

Mladi bh. genijalci, Hana Hadžić, Salko Zlatko Lagumdžija i Elmir Šuta podijelili su svoje iskustvo sa Genius olimpijade, održane na Državnom univerzitetu u New Yorku, gdje su ostvarili zavidne uspjehe.

Hadžić je rekla da je Genius olimpijada međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola koje za cilj ima pronalazak rješenja za današnje priprodne probleme.

“U konkurenciji za nagradu bilo je 720 finalista iz 65 zemalja. Ovjenčani smo jedinim Grand Prix nagradom za muziku za pjesmu “Planet B”, rekla je gošća Novog dana.

Istakla je da niko prije iz BiH nije učestvovao na takmičenju u ovoj kategoriji.

“Kako smo prvi iz BiH koji učestvuju na takmičenju nije nam bilo svejedno, ali smo uživali u svakom trenutku takmičenja. Ovo je bila prilika da upoznamo nove kulture”, dodala je Hadžić.

Lagumdžija je naveo da su pjesmom htjeli skrenuti svijest da nemamo drugu planetu.

“Samo ime pjesme govori da nemamo drugu planetu ili plan B pa zato moramo čuvati Zemlju”.

Zanimljivo je da se Lagumdžija okušao u posve drugom žanru, s obzirom da je on jedan od najboljih matematičara u BiH.

“Uspjeh u matematici više je produkt rada i vježbe nego talenta. Prirodni dar je ništa bez rada i discipline”, zaključio je Lagumdžija.

Lagumdžija i Hadžić nisu jedini bh. takmičari koji su osvojili nagrade na ovoj olimpijadi. Zlatne medalje za naučna dostignuća dobili su i Elmir Šut, Ernad Mahmić iz Zenice, te Anela Arifi i Ilda Ismaili iz Tuzla, a zasluge pripadaju i njihovom profesoru, Admiru Dogiću.

Elmir Šut je rekao da je zlato sa naučne olimpijade BOSEPO u oblasti nauke “potvrđeno” i na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi u Americi, na kojoj je bilo 748 učesnika iz više od 40 zemalja. On i Ernad Mahmić su ponudili drugačiju sliku o Bosni i Hercegovini u svijetu radeći na projektu “Olovo – tihi ubica razotkriven”.

“Bosanski mentalitet je takav da ako se ne zna za neki problem onda on i ne postoji. Htjeli smo pokazati kolike su kocentracije olova u ruralnim i gradskim sredinama, a također smo željeli skrenuti pažnju građana na ovaj problem”.

Mnogi mladi napuštaju BiH u potrazi za boljim obrazovanjem i sigurnom budučnošću.

Hadžić je na kraju svoga gostovanja u Novom danu rekla da ona, ipak, ostaje u Sarajevu. Upisala je Ekonomski fakultet.

“Ja ću najvjerovatnije otići studirati u inostranstvo”, dodao je Lagumdžija.