Nema novca za Grad Sarajevo, ko je kriv?

Vijesti 03. sep 201517:09 > 19:09
N1

Novca nema za Grad Sarajevo. Glomazni administrativni aparat zaboravio ga je uvrstiti u neki budžet. Grad najavljuje tužbu protiv Kantona, a oni odgovoraju da neće brinuti za njihove plate.

Od osnivanja, glavni grad BiH nikada nije finansirala država ili entiteti. Radio je to Kanton Sarajevo, ali do prije godinu i pol. Tada je stupio na snagu Federalni zakon o pripadnosti javnih prihoda. Gradonačelnik kaže da od tada grad ne finansira niko.

Godinu i pol dana ni feninga nismo dobili od KS. Federacija nas nije naravno uključila u svoj budžet po zakonu o pripadnosti javnih prihoda koji je stupio na snagu prošle godine u aprilu mjesecu“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

U gradskoj Upravi kažu da je ugroženo funkcionisanje Grada, ali i brojni projekti.

Projekat izgradnje biciklističke staze obradovao je sve. Međutim, ukoliko se ne riješi pitanje finansiranja Grada Sarajeva, izgradnja staze, ali i drugi projekti poput obnove žičare, bit će u potpunosti stopirani.

U Kantonalnoj vladi kažu kako Kanton više nema zakonskog osnova da finansira Grad Sarajevo, ali da saradnju na projektima nastavljaju.

“Iako je nosilac projekata Grad Sarajevo, Kanton je sufinansijer. Ova nastala situacija ne sprečava Kanton i Grad da sarađuju”, rekao je Jasmin Halebić, ministar finansija KS.

I kantonalni premijer prilikom usvajanja budžeta je bio jasan.

“Sve smo projekte Grada Sarajeva uvrstili u budžet, sve za koji su nam uputili zarez. Sve za što su rekli da im je bitno. Nećemo da im finansiramo plate”, izjavio je Elvedin Konaković, premijer KS.

No, Grad Sarajevo najavljuje tužbu. Od Kantona će sudskim putem tražiti isplatu oko 3,5 miliona za koje smatraju da im se duguje. A, kako bi dugoročno riješili problem, tvrdi gradonačelnik, tražit će od Federacije da ih uvrsti u svoj budžet kao i ostale jedinice lokalne samouprave. U međuvremenu, Uprava se finansira od općinskih taksi i poreza na promet nekretninama.