Vjernici u Sarajevu pokazali solidarnost sa izbjeglicama

Vijesti 04. sep 201517:28 > 19:02
N1

Pomoć za izbjeglice se i dalje prikuplja u Bosni i Hercegovini. Građani nisu zaboravili kako je biti izbjeglica. Država zasad čeka.

Veliki broj vjernika se nakon džuma-namaza priključio akciji i u skladu sa mogućnostima pomogao izbjeglicama koje se nalaze u vrlo teškoj situaciji.

“Osjećamo bol i tugu i žalost. Želim da im Allah da sve najbolje u životu i želim da prođu i oni kao i mi, da se uspiju vratiti na svoje”, kazao je jedan od vjernika koji su pomogli ovoj akciji.

Prijedlog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića za organizovanje sergije, prikupljanje pomoći za izbjeglice sa područja Bliskog istoka, usvojen je odmah nakon što je upućen 27. augusta.

Muslimanski svijet ima najveću odgovornost da u ovom trenutku prepozna muku potlačenih i da im na adekvatan način pruži pomoć“, rekao je imam Meho Šljivo.

Šljivo je podsjetio na progone sa ovih prostora devedestih godina, ali i na ponašanje Sirijaca tada.

Sirijska džamija u Sarajevu izgrađena je prije osam godina novcem iz Sirije. Rijetko je kada bila popunjena kao tokom današnjeg džuma-namaza.

Nakon Caritasa Bosne i Hercegovine u akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice koje su trenutno u Srbiji uključili su se i studenti.

“Već nam se prijavilo 500 volontera, a prošlo je 24 sata od našeg poziva. Mi smo zadovoljni i vjerujemo da će naši planovi biti uspješni”, rekao je Ahmed Nurković iz UNSA-e.

Do 25. septembra trajaće i akcija Udruženja pomozi.ba pod nazivom “Nekada mi, sada oni”.