Bajram u Sarajevu: Podijelite kurban izbjeglicama

Vijesti 24. sep 201517:02 > 19:14
N1

Najveći muslimaski praznik dočekan je sa radošću i u Bosni i Hercegovini. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, i u brojnim drugim džamijama širom zemlje klanjani su bajram-namazi.

U 7 sati i 13 minuta vjernici su klanjali bajram-namaz. Tradicionalno, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, bajram-namaz je imamio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je potom vjernicima uputio hutbu.

“Braćo i sestre, ma gdje živjeli, živite u miru i prijateljstvu, sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima. Ne dozvolimo da nas razlike udaljavaju od naše primarne potrebe da budemo ljudi. Pozivam jevreje, kršćane, muslimane i druge da složno radimo na podizanju naših porodica, odgoju naše djece i očuvanju našeg zajedništva“, kazao je Husein ef. Kavazović, resu-l-ulema Islamske Zajednice u BiH.

Osvrnuvši se na dešavanja u Siriji i Iraku, reisu-l-ulema pozvao je na solidarnost prema izbjeglicama, osudio nasilje nad djecom i nedužnima i bio izričit u molbi prema bosanskim mulimanima.

“I ovaj put najsnažnije apeliram na naše bosanske muslimane da svoje ruke drže dalje od tih zemalja i da ne učestvuju u nasilju nad muslimanima i drugim ljudima. U kakvom to društvu živimo i kakvi smo ljudi, kada smo spremni diskriminirati djecu i na njima pokazivati snagu i nasilje. U kakvom duhovnom i moralnom okruženju rastemo, ako smo u stanju, bez ikakvog kajanja i griže savjesti, činiti nasilje nad djecom? Tom zlu i toj nepravdi se mora stati u kraj, bez obzira na to otkuda ono dolazilo”, dodao je Husein ef. Kavazović, resu-l-ulema Islamske Zajednice u BiH.

Kurban-bajram ili Hadžijski bajram proslavlja se četiri dana. Praznik je milosti, ljubavi, humanosti i poštovanja. Saosjećanje sa drugima manifestuje se prinošenjem žrtve, odnosno klanjem kurbana. Običaj je da jedna trećina mesa zaklane životinje pripada domaćinu, jedna se dijeli prijateljima i komšijama, a jedan dio siromašnima. Ove godine u Bosni i Hercegovini preporuka je da se kurban podijeli izbjeglicama sa područja Bliskog istoka.