Špago: Nagomilani problemi u HNK se moraju brzo rješavati

Vijesti 28. sep 201508:57 > 11:01
N1

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona kazao je da vlasti u ovom dijelu BiH moraju brzo poraditi na rješavanju nagomilanih problema koji su nastali usljed 11 mjeseci bez vlasti.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je formirana. Za premijera je potvrđen Neven Herceg iz HDZ BIH. Prva sjednica nakon potvrđivanja Vlade u Skupštini zakazana je za srijedu 30.9. Šta dalje i kako dalje u Novom danu govorio je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Vlade HNK.

Koji su prioriteti novoformirane vlade HNK nakon što se formirala vlast 11 mjeseci nakon izbora, je prvo pitanje upućeno predsjedavajućem Špagi.

“Ne mogu govoriti u ime vlade, ali ono što je u planu jeste utvrđivanje stvarnog stanja problema u proteklom periodu”, kazao je.

Izrada rebalansa budžeta za 2015. je prvo što će se uraditi, a Špago smatra da je budžet stabilizirajući. Nakon izrade rebalansa, Vlada će za 2016. izraditi plan za razvojne projekte.

Teško je formiran dogovor oko formiranja Vlade, a Špago je to objasnio činjenicom da je HNK jedan od tri kantona gdje se većina formira dvotrećinskom većinom.

“Izlaskom DF-a omogućeno je formiranje vlade, odnosno ulaskom SBB-a u vlast. Sada se mogu rješavati nagolmilani problemi”, kazao je Špago za N1.

Kazao je da su se pregovori sa Demokratskom frontom vodili od aprila mjeseca, te da su oni htjeli dvije ministarkse pozicije. Tada je suštinski došlo do raspada koalicije.

A zbog čega nema žena u Vladi HNK?

“Partije nisu predložile žene kao kandidate. Moramo poraditi na tom pitanju u narednom periodu. Izmjenama zakonskih propisa bi trebalo obavezati političke subjekte da se to promijeni”.

Istakao je Špago da je došlo i to promjena unutar stranaka, odnosno da su i u SDA i HDZ BiH održani kongresi gdje je odabrano rukovodstvo stranke. Sada, kada imaju većinu u Vladi, problemi koji su se nagomilavali sve vrijeme nisu nerješivi, ali se moraju rješavati ubrzanim tempom.

“Najveći problem nam je zapošljavanje, i to moramo popraviti. Naš kanton ima dobar potencijal u turizmu i privredi. Moramo se uhvatiti u koštac sa krucijalnim problemima građana”, kazao je za N1 u Novom danu predsjedavajući Špago.

Vlada sada ima podršku 18 poslanika, a svaka odluka se donosi sa 16 glasova, što znači da postoji većina za donošenje odluka.

“Vlada će raditi timski i podržavati projekte, ministri iz HNK neće biti ministri mjesta iz kojeg dolaze nego cijelog kantona, te će raditi za dobrobit građana”, potvrdio je.