Postanite Kum/a SOS porodici i nadoknadite nezamjenjivo

Vijesti 29. sep 201510:22 > 10:26
Screenshot/ YouTube

SOS sela pokrenula su akciju "Budite Kum/a SOS porodica – pomozite da nadoknadimo nezamjenjive" kojima žele olakšati djeci u ovim naseljima da imaju djetinjstvo kao i druga djeca. Ljubav i podrška značajna za svakog od nas. Djeci iz SOS sela upravo bez ove ljubavi i istrajnosti bilo bi puno teže.

O ovoj akciji u Novom danu govorila je Lamija Turčilo iz SOS Dječijeg sela.

Turčilo je objasnila šta podrazumjeva kumstvo SOS porodici.

“Kumstvo podrazumjeva kontinuiranu podršku SOS porodici koju čine majka i šestero djece. Dinamiku uplata određuje ta osoba sama, kako joj odgovara, mjesečno, kvartalno, polugodišnje, a svojom mjesečnom donacijom od 5, 8, 10 maraka ili u onom iznosu koji može na mjesečnom nivou priuštiti. Ta kontinuirana podrška je izuzetno važna”, rekla je gošća Novog dana.

“Mi brinemo o našoj djeci do njihove punoljetnosti”, istakla je ona.

Dodala je da je jednostavan postupak za kumstvo SOS sela.

“Oni koji su zainteresovani mogu nas kontaktirati putem maila ili telefona koji se nalazi na web stranici SOS sela”.

Turčilo je napomenula da nema zakonskih okvira za kumstvo.

“Kum ili kuma može prestati sa uplatama kad hoće, ali se nadam da se to neće dogoditi”.

U dva bosanskohercegovačka SOS Dječija sela sa svojim SOS mamama živi 272 dječaka i djevojčica u 29 SOS porodica. Svaka SOS mama iz dana u dan nastoji svojoj djeci pružiti topli dom, osmijeh i trenutke sretnog i bezbrižnog djetinjstva – nastoji nadoknaditi nezamjenjive.

“Mi smo iznimno zahvalni svim ljudima koji su nas podržali. Dječaci i djevojčice ne bi bez njih mogli imati “normalno” djetinjstvo. Riječi nisu dovoljne. Za sve kumove i kume organiziramo porodičen posjete i druženja da vide koliko njihova pomoć pomaže i znači djeci”.

Na kraju gostovanja u Novom danu Turčilo je otkrila na šta se troši donirani novac.

“SOS porodice žive poput bilo koje porodice. SOS mama se brine poput bilo koje mame. SOS novac se koristi za osnovne potrene – hranu, higijenu, školski pribori…Mi smo vrlo zahvalni i kada ljudi odluče donirati hranu ili higijenske sredstva”