Kako postati oficir u BiH?

Vijesti 30. sep 201510:30 > 10:31
N1

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira.

Ovo je drugi put, da se oficiri biraju i obučavaju prema novom sistemu, odnosno projektu prijema i zapošljavanja pod nazivom “Odabir lidera za budućnost.” Predstavnici prve generacije, oficiri potporučnici Aldijana Ratković i Igor Emkić podijelili su iskustva sa obuke u Novom danu.

Riječ je o potpuno novom sistemu odabira, prijema, obuke i obrazovanja mladih oficira u Oružanim snagama BiH. Proces je transparentan, anoniman i zahtjevan. Sistem omogućava da postanete oficir isključivo na osnovu svojih zasluga.

Emkić je napomenuo da se sa “starog sistema” odabira, obuke i obrazovanja oficira prešlo na novi.

“Najnovij sistem je zasnovan na NATO-voj doktrini, a ona podrazumjeva vojne standarde koji su važeći u svim svjetskim silama”

Na konkurs se mogu prijaviti svi mladi i školovani civili. Uslov su završen fakultet i starost do 27 godina. Pored ovih uslova od kandiata se traži liderski potencijal, strateško razmišljanje, inteligencija, samopouzdanje, motivacija, odlučnost…

“… i da budu vrlo disciplinovani”, istakao je Emkić.

Ratković je otkrila da postoje tri faze odabira na kojima se testira fizička i psihička izdrživost.

“Npr. u drugoj fazi smo dobili broj jer nismo smjeli koristi imena. Nismo smjeli komunicirati ni sa kim”.

Emkić je dodao da je obuka trajala 10 mjeseci i da je organizovana po raznim lokacijama, čak i van BiH.

Test fizičke izdržljivosti je eliminatoran.

“Takmičili smo se da imamo što bolje rezulate da stignemo tih 100 posto. Neki su uspjeli oboriti gornji nivo koji je postavljen”, rekao je gost Novog dan.

Kad je riječ o fizičkoj spremnosti, kriteriji su isti i za muškarce i za žene.

“Prilikom odabira se vodi računa i o rodnoj zastupljenosti. Kriteriji nisu različiti za muškarca i ženu, samo su norme drugačije jer su prilagođene ženama zbog njihove specifične građe”.

Novi konkurs je otvoren još otprilike sedmicu, traži se 57 mladih ljudi. Gosti Novog dana su poručili da je postati oficira “jedan zanimljiv i dinamičan poziv gdje će vas natjerati da pomjerite svoje granice”.