Nova vlast u Federaciji izvjesna, bez promjena u VM

Vijesti 06. okt 201517:38 > 19:41
N1

Kolegij SDA podržao je razgovore o koaliciji sa Savezom za bolju budućnost. Ono što je neupitno za ovu stranku da Savez za promjene ostaje na vlasti i na državnom nivou, potvrdio je Izetbegović dan nakon sastanka sa liderom SBB-a. Nova vlast u Federaciji sve je izvjesnija.

Saradnja SDA i SBB zvanično je potvrđena na jučerašnjem sastanku lidera stranaka, nakon što su u petak delagati SBB-a u Domu naroda bili protiv izglasavanja nepovjerenja Federalnoj vladi. Prije toga, podržali su i vlade Srednje-bosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Koje će pozicije dobiti SBB u ovom trenutku nije poznato, niti se o tome pregovaralo. Predsjednik Federacije priznaje kako za sada nema rješenja u vezi eventualne smjene preostala dva ministra iz reda DF-a jer ih treba potvrditi i potpredsjednik Federacije Milan Dunović, također iz ove stranke. 

Ni podrška SBB-a ne bi bila dovoljna za eventualnu smjenu Dunovića, jer sa 62 od 98 zastupnika, vladajuća koalicija nema neopohodnu dvotrećinsku većinu zbog čega će se vjerovatno morati tražiti glasovi HDZ 1990 ili ponovo BPS-a.

S druge strane, u Domu naroda sa SBB-om stvorena je jaka većina sa 28 od 54 delagata, dok se u državnim parlamentima stanje nije bitnije promijenilo.

Ulazak SBB-a u vlast moglo bi značiti prekompoziciju vlasti na kantonalnom, ali i na državnom nivou, gdje se vidi SNSD.

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak lidera SDS-a Mladena Bosića sa Bakirom Izetbegovićem. Izjave nisu davali, no podsjetimo kako je Izetbegović do sada tvrdio da rekonstrukcije Vijeća ministara neće biti, dok su iz HDZ-a poručili da bi promjene i na državnom nivou bile “logični slijed događaja”

Nova većina u Federaciji biće testirana u petak kada će se na dnevnom redu Predstavničkog doma naći rebalans budžeta.