Politički rat stranaka putem medija u RS

Vijesti 09. okt 201518:10 > 21:29
N1

Beskrupulozni rat dvije najveće stranke u Republici Srpskoj, SDS-a i SNSD-a, ne jenjava. Afera "Snimak 2" se nastavlja, a mediji u entitetu oružje su borbe.

Afera “Ruska zlatna poluga” pala je u zaborav nakon audio iskaza Mile Radišića, kojeg je ekspresno zasjenio iskaz svjedoka pokajnika “Lica s potjernice”, izvjesnog Gorana Suvare. Ko je koga prisluškivao, ko je koga platio – ne provjeravaju istražni organi. Kampanju vode mediji. SDS demantuje da je platio 100.000 KM za snimak Radišića, kako je to Suvara ustvrdio u izjavi za javni servis.

Zategnuta dvoblokovska politička situacija realnost je u RS je od prošlih izbora. Dvije najveće stranke preko medija se optužuju za izdaju i probosanstvo odnosno kriminal i korupciju. Svjestan toga enteitski predsjednik, spušta loptu i zakazuje novi sastanak s opozicijom, za sedam dana”, rekao je Bojo Gašanović iz SDS-a.

Novinari u RS, kažu da dugo nisu svjedočili prljavijoj političkoj kampanji, koja je porazila sistem. Dodikovi koalicioni partneri ipak ne odustaju da je smanjenje nadlležnosti RS – nedopustivo.

Na šta smo sad prisiljeni? Da idemo na Narodnu skupštinu i da skupština donese zaključke i stavove kojih će se svi morati pridržavati. Mislim da se situacija još uvijek može popraviti i ja zato podržavam da se pošalje još jedan poziv Savezu za promjene“, rekao je Marko Pavić iz DNS-a.

Milorad Dodik pozvao je policiju RS da pronađe način da se Mile Radišić nađe na izdržavanju kazne. Za javnost tvrde ipak u SDS-u nije bitan način dolaska do snimka, već priznanje da je svjedočenje Mileta Radišića autentičnmo i istinito.