Dug RS-a od 60 posto BDP-a ugrožava fiskalnu stabilnost BiH

Vijesti 15. okt 201515:09 > 15:09
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozvalo je sektor opće vlade na maksimalnu kontrolu nivoa zaduženosti, nakon što je primilo k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti u Bosni i Hercegovini.

U Informaciji se navodi da je potencijalni dug opće vlade u BiH na kraju 2014. godine dostigao 45,6 posto BDP-a, dok je stvarni (verificirani) dug bio nešto niži sa 42,2 posto BDP-a, što BiH svrstava u srednje zadužene zemlje.

U Informaciji se navodi da je u prošloj godini došlo do povećanju duga od tri procentna poena u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje znatno niži od evropskog prosjeka koji iznosi 87 posto BDP-a EU 28.

Opća vlada, kao jedan od sektora u ekonomiji u BiH, obuhvata sve nivoe vlasti, uključujući lokalni, kantonalni, entitetski i državni, te fondove socijalne zaštite i direkcije za izgradnju i održavanje cesta.

Prema Informaciji, slika zaduženosti na kraju 2014. godine bitno se razlikovala između dva entiteta. Potencijalni dug vladinog sektora u RS je dostigao kriterij iz Mastrihta od 60 posto entitetskog BDP-a, što je znatno više u odnosu na FBiH, s dugom od 38,8 posto. 

Ovako visoka zaduženost u RS, a posebno njena daljnja eskalacija, mogla bi ugroziti ukupnu fiskalnu održivost na nivou BiH s obzirom na ulogu entiteta u ukupnoj fiskalnoj politici BiH.

Jedan od glavnih razloga rastućeg trenda duga sektora opće vlade u BiH je prosječan primarni budžetski deficit u proteklih pet godina od 1,3 posto BDP-a godišnje.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – juli 2015. godine, u kojoj se navodi pozitivan trend ekonomskih pokazatelja u Bosni i Hercegovini.

Nastavljen je pozitivni trend rasta u industriji, pa je u ovom periodu došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2 posto u odnosu na isti period 2014. godine. Najznačajniji doprinos ukupnom rastu industrije ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja je većim dijelom izvozno orijentirana i u kojoj proizvodnja bilježi rast od 3,3 posto posto u odnosu na isti period 2014. godine.

U drugom tromjesečju ove godine vanjskotrgovinski deficit smanjen je za 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Broj zaposlenih u BiH u junu ove godine iznosio je 714,6 hiljada, što predstavlja porast od 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Za sedam mjeseci tekuće godine prikupljeno je 3,5 milijardi bruto prihoda, što predstavlja povećanje od 4,2 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Rast depozita od 5,1 posto nastavljen je u prvih sedam mjeseci 2015. godine, tako da su ukupni depoziti dostigli 15,8 milijardi KM.