Brammertz: Karadžić i Mladić će biti osuđeni za genocid

Vijesti 21. okt 201518:54 > 20:43
N1

Glavni tužitelj Tribunala u Haagu, Serge Brammertz bio je gost izdanja Pressinga za 21. oktobar 2015. godine, u kojem se razgovaralo o postupcima koji se vode protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja. Istakao je da se nada kako će rezultovati osuđujućom presudom u skorije vrijeme.

U slučaju Vojislava Šešelja, Brammertz je kazao da je frustrirajuće to što se on nalazi na slobodi i da je njegov slučaj trebalo riješiti drugačije.

Brammertz je prije skoro godinu dana bio gost iste emisije, u kojoj je najavio da će presude Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju biti izrečene do konca 2015. godine. Za sada, samo je izricanje kaznje Radovanu Karadžiću najavljeno do konca 2015. godine.

“Biće određenog kašnjenja što se predmeta Mladić tiče, jer smo u posljednjoj fazi iznošenja argumenata odbrane. Nadam se da će ova faza biti okončana do početka 2016., a onda će sudu biti potrebno neko vrijeme da donese konačnu odluku”, kazao je Brammertz.

Što se tiče slučaja Vojislava Šešelja, Brammertz je kazao da je njegov slučaj trebalo rješavati na neki bolji način, budući da je proces protiv njega okončan 2012. godine, a presuda je bila najavljena za 2013. godinu.

Da li će ratne vođe bosanskih Srba biti osuđeni za najozbiljnije ratne zločine, ne samo u Srebrenici, nego i u Bosanskoj Krajini bilo je pitanje urednika i voditelja emisije Pressing, Amira Zukića.

“Vjerujemo da smo dokaze dobro predstavili sudijama. Na njima je da donesu konačnu odluku. Rezultat će biti osuđujuća presuda, siguran sam u to. Dosta dokaza koje smo iznijeli bili su ranije prihvaćeni na suđenjima drugim zločincima. Iznijeli smo dokaze za genocid u Srebrenici, ali i arguemente da je genocid počinjen i u drugim općinama”, istakao je glavni tužitelj Tribunala u Haagu.

Mladić i Karadžić neće imati tretman kao Nikolić

Radovan Karadžić i Ratko Mladić su se u posljednje vrijeme dosta žalili na zdravlje, a pitanje, logično koje je uslijedilo jeste da li će ih Haag pustiti na privremenu slobodu?

“Oni su bili bjegunci godinama, i teško je zamisliti odluku da se privremeno puste. Pitanje zdravlja je bitno, ali u slučaju bejgunaca – nikada nije donesena odluka o privremenom otpustu”, pojasnio je Brammertz.

Dodao je da će biti na drugim ljudima da odluče da li će biti političkih posljedica ukoliko se Mladić i Karadžić osude za najteže zločine.

Vojislav Šešelj se na otpustu iz pritvora Haaga nalazi godinu dana. Brammertz je kazao da je tužilaštvo učinilo sve što je bilo u njihovoj moći da se to ne desi. “On je prekršio i ono malo uslova koji su mu nametnuti. Čeka se odluka žalbenih sudija, to njih treba pitati budući da je tužilaštvo preuzelo sve neophodne pravne korake”, riječi su Sergea Brammertza.

“Činjenica da je Vojislav Šešelj na privremenoj slobodi je nesretna okolnost. Njegovo ponašanje sada se ne razlikuje od onog za vrijeme rata”, kazao je Brammertz na pitanje kako komentariše Šešeljeve šale na račun Tribunala, vrijeđanje pravosuđa ali i žrtava.

Dodao je i to da je pravna obaveza Srbije da izruči Šešelja ukoliko Haag to zatraži, mada o tome, kaže Brammertz, nema javne odluke – te da su u toku povjerljivi postpuci o kojima ne može da govori.

Šešelj je inače 12 godina u pritvoru, suđenje mu je trajalo osam godina – bez ikakvih konkretnih rezultata. “Ne kritikujem sudije, nije moj posao, a u njegovom slučaju nije predstavljena argumentacija odbrane. On je htio sam sebe da zastupa i mislim da to nije dobra ideja. Objavljivao je imena zaštićenih svjedoka. Iskreno nadao sam se da će presuda biti donesena, kako bi mogli krenuti dalje. Ovaj predmet ne pomaže ugledu Tribunala”.

“Čekamo presudu Karadžiću, i kraj postupka protiv Mladića. Njih dvojica su najvažniji slučajevi u historiji Tribunala. Priznajem da je Šešeljev slučaj nezahvalna situacija, a radije bih pričao o Mladiću i Karadžiću jer se o nima više može govoriti i tu imam više uticaja”, rekao je Brammertz u programu N1 televizije.

Tema razgovora bilo je i prijevremeno puštanje Momira Nikolića, koji je odslužio 12 od 20 godina robije. Ni na to tužilaštvo nema uticaj, kazao je Brammertz.

“To su odluke koje sudije donose neovisno. Uzimaju u obzir nekoliko elemenata, a sa tom politikom nisam zadovoljan. Suviše je sistematično. Treba nametnuti uslove da bi se neko prijevremeno pustio. Radimo u postojećim okvirima i jasno mi je da žrtvama ovo ne izgleda logično niti način kako se radi”, rekao je.

“Slučaj Nasera Orića je test regionalne saradnje”

Haaški Tribunal, potvrdio je Brammertz, biće otvoren do konca 2017. godine, do kada planira zaključiti procese koji su u toku, a nakon zatvaranja sve žalbe će preuzeti rezidualni mehanizam, koji već radi i dobro funkcioniše.

Kako Serge Brammertz posmatra suđenje bivšem srebreničkom komandantu Naseru Oriću, koji je oslobođen otpužnice u Haagu?

“To je postupak koji traje na nacionalnom nivou. Nisam tražio niti imam pristup njemu. To će biti test regionalne saradnje, a sporazum je potpisan između BiH, Srbije i Hrvatske da se predmeti rješavaju tamo gdje su osobe i dokazi. Na sudijama u Sarajevu će bit na koncu da odluče”, pojasnio je glavni tužitelj Tribunala.

Kazao je da vidi napredak u saradnji Srbije i BiH. Tvrdi da sistem saradnje može funkcionisati samo ako postoji uvjerljiva intervencija svih tužilaštava. Ako je počinitelj zločina u Srbiji, prepustimo proces njima. “Samo ako imamo ozbiljan proces i presudu, možemo vidjeti da li ovaj sistem funkcioniše”, naglasio je.

Njegovo mišljenje je i to da žrtve i porodice žrtava sa sve tri strane nisu zadovoljne pravdom. Previše je predmeta, kaže, koji se moraju okončati, mada su zadovoljni sa nekim od ishoda koje je odredio Tribunal u Haagu.

“Nadam se da će ljudi prihvatiti da neki zločinci dolaze iz njihove nacije. Proces je težak i trajat će godinama, a civilno društvo će igrati veliku ulogu. Volio bih vidjeti da i političari preuzmu odgovornost”, kazao je.

Smatra da političari i vlast ne mogu stalno čekati da međunarodna zajednica riješi sve probleme, te da i oni porade na tome, odnosno da ne čekaju konstantnu pomoć iz vana.

Za kraj, komentarisao je i najavljeni referendum RS-a o Tužilaštvu i Sudu BiH, kazavši da ne želi mnogo da se upliće u političke tokove zemalja.

“Bilo koja inicijativa koja bi oslabila mogućnoast procesuiranja pojedinaca za ratne zločine ili kriminal bila bi sramotna i ovu zemlju ne bi vodila naprijed. Meni je to lično nesretna okolnost da uopoće dođe do te situacije, a da državni Sud postane taoc političke debate”, istakao je Brammertz na koncu gostovanja u emisiji Pressing na N1 televiziji.