Koja je važnost euroatlanske integracije BiH

Vijesti 29. okt 201509:33 > 09:38
N1

Gost Novog dana bio je profeser na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i član nevladine organizacije Atlantska inicijativa Sead Turčalo.

Osnivači i članovi Atlantske inicijative su članovi akademske zajednice – profesori, asistenti i studenti više fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz saradnju sa Centrom za međunarodnu saradnju Banjaluka. Članovi svojim znanjima i različitim aktivnostima žele objasniti važnost euroatlantske integracije BiH.

Na pitanje uspijevaju li u tome je rekao: “To je jedan segment našeg rada koji nas u ovom trenutku čini prepoznatljivim. Ono što također radimo je istraživanje oblasti sigurnosti – od sigurnosnih potreba, populacije ugroženih grupa do istraživanja na reformu sigurnosnog pravosuđa. Osvrćemo se i na ulogu žena i njihovog diskriminiranog učešća u sigurnosnom sektoru i u reformi pravosuđa”.

“NATO je političko vojni savez i ono što donosi jesu reforme koje su neophodne, od vladavine prava do jačanja politika i jačanja sigurnosti, ali ne samo vanjske strane. NATO ne štiti svoje članice samo u konvencionalnoj sigurnosti već i u sferi cyber sigurnosti, a jača i unutrašnje fenomena poput terorizma itd”, dodao je.