Prijić čeka reakciju BiH, Italija traži hitnu deportaciju

N1

Hanefiji Prijiću Paragi, bh. državljaninu kojeg je njemačka policija 27. oktobra uhapsila na aerodromu u Dortmundu po italijanskoj potjernici, prijeti izručenje Italiji da bi mu se sudilo zbog zločina za koje je na Kantonalnom sudu u Travniku 2001. osuđen na 15 godina zatvora.

Bosna i Hercegovina nije potpisnica Evropske konvencije o međunarodnom važenju krivičnih presuda. Zbog ove činjenice Hanefija Prijić Paraga, zapovjednik Trećeg bataljona 317. brigade Armije BiH, mogao bi nakon 13 godina i četiri mjeseca provedena u zatvoru u Zenici zbog ratnih zločina, za isti zločin ponovo biti osuđen u Italiji ukoliko bude izručen toj zemlji u narednim danima.

Pismo Izetbegoviću

Tužioci iz Italije koji se već sedmicama nalaze u Dortmundu vrše nevjerovatan pritisak na njemačke organe s ciljem izručenja Prijića u tu zemlju.

Bivši zapovjednik Armije BiH trenutno se nalazi u bolnici u Dortmundu nakon moždanog udara koji je doživio i čeka da bh. vlasti na čelu sa Predsjedništvo BiH urade ono što su davno trebale uraditi, a to je da potpišu Evropsku konvenciju o međunarodnom važenju krivičnih presuda što u ovom konkretnom slučaju za bh. državljanina značio život.

“Sama činjenica da bi bio dva puta suđen za isto djelo Njemačkoj i drugim zemljama ne predstavlja problem”, kaže za N1 Prijićev advokat Almin Dautbegović koji je prošle sedmice boravio u Dortmundu kako bi se susreo sa svojim branjenikom.

Zbog situacije u kojoj se Prijić nalazi, Dautbegović je poslao pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

“Ovim pismom vas molim da razmotrite mogućnosti ratifikovanja ove konvencije u brzoj proceduri, a što bi u konačnom bilo od pomoći i gospodinu Hanefiji. Pored toga držimo da bi bilo korisno i djelotvorno da sa određenog nivoa vlasti uputite protesnu notu Republici Italiji zbog činjenice da je zloupotrijebila mogućnost izdavanja potjernice, te da istu nije povukla nakon što je gospodin Hanefija pravomoćno presuđen i nakon što je zatvorsku kaznu u cjelosti izdržao. Krivični postupak protiv gospodina Hanefije je proveden na inicijativu Republike Italije i u svemu su zadovoljeni standardi krivičnog suđenja i ispunjeni zahtjevi oštećene strane”, stoji između ostalog u pismu upućenom Izetbegoviću.

Bh. vlasti na potezu

“Molim da i na sve druge načine iskoristite atribute vlasti i pomognete da se gospodinu Hanefiji, kao građaninu države pomogne da mu se ne sudi dva puta u istoj krivičnoj stvari, te da Republika Italija ne potcjenjuje bosansko pravosuđe i državu u cjelini”, stoji u pismo.

Prije samog početka suđenja, haški tužilac ovaj predmet razvrstao u grupu “A” prema pravilima Rimskog puta i ocjenio da se ovo suđenje provede u Bosni i Hercegovini. Inače, na suđenju su prisustvovali predstavnici oštećenih, angažovani su advokati na strani oštećenih a suđenje su pratili kako Ambasada Italije u BiH tako i JacquesKlein, bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Bosnu Hercegovinu.

Nakon što je izdržao kaznu od 13 godina i četiri mjeseca, ne znajući da Republika Italija nije povukla potjernicu nakon pravomoćnosti presude, Prijić se uputio u Njemačku u posjetu bolesnoj sestri, držeći da je ovaj slučaj po svemu završen.

“Njemačke vlasti drže Prijića u ekstradicionom pritvoru i kane ga isporučiti Republici Italiji. Smatraju da nema formalnih prepreka, i da bi on u Italiji imao pravično suđenje a činjenica da je već presuđen i da je kaznu izdržao je u drugom planu i u ovom slučaju ne znači gotovo ništa”, kaže advokat Dautbegović.

Da li će do doći do izručenja Prijića u Italiju prvenstveno zavisi od bh. vlasti.