Pogledajte imovinu koja pripada porodici Arslanagić

Vijesti 17. dec 201516:55 > 17:23
N1

Hoće li porodici Arslanagić biti oduzeta imovina, jedno je od pitanja koje se postavlja nakon što je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo proslijedilo optužnicu Kantonalnom sudu u slučaju Bosnalijek. Optužnica je podignuta protiv sedam osoba.

Optužnica je napisana na blizu 200 stranica, a podignuta je protiv Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe.

Optuženi se terete za organizirani kriminal, odnosno za više krivičnih djela, među kojima su one za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora.

Optužnica sadrži devet nalaza sudskih vještaka, 25.000 stranica dokaznog materijala i prijedlog o saslušanju 60 svjedoka.

Tužioci traže i oduzimanje imovine od osumnjičenih u iznosu od gotovo 24 miliona maraka.

N1 televizija je istražila koje nekretnine posjeduju optuženi Arslanagići u Sarajevu. Radi se o četverosobnom stanu u naselju Skenderija koji je u vlasništvu Vedada Arslanagića.

Pored toga, Jasmina Arslanagić i Edin Arslanagić se navode kao vlasnici troiposobnog stana u sarajevskom naselju Ciglane, dok se kao vlasnik četverosobnog stana u istom naselju navodi Amar Arslanagić.

Arslanagići u Sarajevu još posjeduju vilu sa garažom i dvorištem u naselju Baščaršija koja je u vlasništvu Vedada Arslanagića.

Pored nabrojanih nekretnina, magazin Žurnal je prije tri godine pisao o imovini koju Arslanagići posjeduju u Americi.

Naime, radi se o dvije kuće u predgrađu Atlante, od kojih je jedna sa bazenom a obje su procijenjene na vrijednost blizu 760 hiljada dolara.

Također, na popisu imovine se nalazi i apartman na planini Bjelašnici koji se procjenjuje na vrijednost od 240 hiljada maraka i nekoliko luksuznih automobila kao što su Porsche Panamera (200 hiljada maraka), džip Land Rover (150 hiljada maraka) i Audi R8 V10 u vrijednosti od 165.000 maraka.

Više u Dnevniku u 19 sati.