N1 istražuje: Sve nekretnine porodice Arslanagić u Sarajevu

Vijesti 17. dec 201518:43 > 19:30
N1

Pod lupom je imovina glavnih aktera afere “Bosnalijek”. Ukoliko Sud tako odluči - dijelom sredstava iz vlastitog blaga i carstva Arslanalagići neće moći raspolagati.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je da se osumnjičenima Edinu, Amaru i Izetu Arslanagiću, Šepo Hasanu i Jasmini, te Šefiku Handžiću i Aidi Selvić prema federalnom Zakonu o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom zabrani otuđenje i opterećenje nekretnina ili stvarnih prava upisanih na nekretnini, dionicama, vrijednosnim papirima i udjela u fondovima.

Kada se govori o bogatstvu Arslanagića riječ je zapravo o milionskim ciframa u zemlji i inostranstvu. Uz luksnuzni apartman na Bjelašnici i slastičarnu u centru Sarajeva, luksuzna vila sa garažom i dvorištem u srcu Sarajeva u kojoj je trenutno smještena rezidencija Kraljevine Švedske – vlasništvo Vedada Arslanagića.

Troiposoban stan nalazi se u sarajevskom naselju Ciglane – vlasništvo Jasmine i Edina Arslanagića. U istom naselju i istom objektu još jedan stan u vlasništvu – Vedada Arslanagića.

Na listi stanova nalazi se još jedan četverosoban u opštini Centar, naselje Skenderija u vlasništvu – Vedada Arslanagića. Sinovi Edina Arslanagića u Americi imaju dvije kuće.

Kuća Vedada i Amara Arslanagića nalazi se u predgrađu Atlante. Inače, Vedad Arslanagić koji trenutno živi u Americi nije osumnjičen te još uvijek nije izvjesno da li je imovina upisana na njegovo ime predmet istrage, kao što u ovom trenutko nije poznato ni šta bi sa spiska imovine koji je u posjedu tužilaca moglo biti pod zabranom.

Godinama prije podizanja optužnice novinari su istraživali porijeklo imovine porodice Arslanagić.

Čekajući odluku Suda, odbrana Arslanagića tvrdi da se čitav slučaj izlaže estradizaciji uz opasku da su ranije predlagane mjere o sprečavaju raspolaganja imovinom odbijene.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu ima zakonski rok od najduže 15 dana da optužnicu u predmetu “Bosnalijek” potvrdi ili odbaci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.