Zbog pijace na granici s Hrvatskom ispašta 200 porodica

Vijesti 17. dec 201519:08 > 18. dec 2015 10:19
N1

Cupkanje na zimi iza svoje tezge, zamijenili su nervoznim cupkanjem ispred vrata opštine Brod.

Zakupci tezgi na staroj pijaci, njih oko 150, ne žele da se presele na novu lokaciju, koju je opština izgradila kreditom od četiri miliona maraka.

Ovaj objekat za pijačare je neuslovan, izgrađen na deponiji, trusnom tlu, a sumnjaju da bi promjenom lokacije izgubili i svoje mušterije uglavnom iz susjedne Hrvatske.

Zakupcima je sporna i namjena stare lokacije. Opština tvrdi da na njenom mjestu tajkuni neće graditi tržne centre, već da će građani dobiti park. Regulacioni plan pak nisu nam dostavili.

Sav posao sa izgradnjom stare tržnice, kao i bazena i Brodu počeo je za mandata bivšeg načelnika, Milovana Čereka, koji je trenutno iza rešetaka, zbog primanja mita i korupcije. Zbog svega će sada, kažu zakupci ispaštati oko 200 porodica.

Stara pijaca je na samom graničnom prelazu s Hrvatskom s desne, a nova s lijeve.

Upućeni kažu da je prava bitka baš za to, kojom će rutom ići hrvatski kupci kad uđu u BIH iz Slavonskog Broda i ko će profitirati.

i dok opštinska administracija smatra da ovaj prostor nije adekvatan za obavljanje trgovačke djelatnosti, zakupci sumnjaju u spregu lokalnih vlasti i tajkuna. Dok će jedni ostati bez egzistencije, drugima će novac otići u džepove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.