Zbog rupe u zakonu već 10 godina "zarobljeni" u zavodu Drin

N1

Zuhra Hadžimejlić, Marcel Crepulja i Esad Busovača su liječeni zbog šizofrenije. Nakon što im je oduzeta radna sposobnost, smješteni su u psihijatrijske ustanove, a onda prebačeni u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin u Fojnici. Iako je Ustavni sud BiH naložio njihovo puštanje, oni još uvijek nisu na slobodi.

Slučaj je došao i do Strazbura. Nalaze se u pravnom vakuumu. Marsel Crepulja je u Drinu 11 godina. Boluje od šizofrenije. Najprije je bio na psihijatrijskom odjelu, a onda mu je oduzeta radna sposobnost. Protiv njegove volje premjestili su ga u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Fojnicu. Tu je dobio posao. No, žalio se na nezakonito zatvaranje.

“Trebalo mi je vremena da savladam sam sebe, zaposlio sam se, počeo raditi na planini, sijao voćke, prešao u Drinu, onda počeo raditi na tekstilu i onda u restoranu, tu sam već 5, 6 mjeseci”, kaže Marcel Crepulja.

Isti slučaj je i sa Zuhretom Hadžimejlić, profesoricom književnosti i doktorom medicine Esadom Busovačom. Nakon 10 godina provedenih u Drinu, Ustavni sud je tek u junu 2013. utvrdio da su ove osobe nezakonito lišene slobode. Nisu pušteni na slobodu. Niti je došlo do preispitivanja njihovog zdravstvenog stanja.

“Do toga je tek nedavno došlo kad je Ustavni sud BiH naložio da se izvrši preispitivanje njihovog zdravstvenog stanja. Utvrđeno je da ove osobe nisu opasne ni po sebe ni po okolinu”, kazao je Nedim Kulenović, pravni savjetnik.

Aplikanti su žrtve neusklađenosti zakona objašnjavaju pravni stručnjaci. U ovom slučaju Ustavni sud je presudom naložio da se primjeni zakon koji jeste usklađen sa Evropskom konvencijom, Zakon o osobama sa duševnim smetanjama, koji se u ovom slučaju ne može primjeniti na konkretan slučaj, jer aplikanti nisu u psihijatrijskoj ustanovi nego socijalnoj.

“Sud je tu napravio propust što te problematične odredbe nije proglasio neustavnim s obzirom da neusklađenost sa konvencijom već je uputio socijalne ustanove da primjene jedan drugi zakon koji u ovom slučaju nije bio primjenjiv. Kada su sudovi pokušali izvršiti tu presudu nisu mogli jer su se proglašavali nenadležnim”, kaže Kulenović 

A onda je slučaj došao do Strazbura. I Evropski sud za ljudska prava je presudio u njihovu korist. Naloženo je da budu pušteni iz Zavoda i da im se novčano namiri šteta od 80.000 eura. Međutim, aplikanti još uvijek nisu pušteni iz Zavoda Drin.

“Kad bi mi se vratila ta radna sposobnost, jednostavno bi pokušao tražiti pomoć od familije, dokazati da nisam onaj stari, početi život iz početka”, kaže Crepulja.

Sličnih slučajeva u FIH je 800. Po uzoru na presudu Hadžimejlić svi imaju dobre šanse da tužbe budu osnovane i koštaju državu. Najmanja naknada koju mogu dobiti je 20.000 eura. Ovim pitanjem država se nikada ozbiljno nije pozabavila.