SSS BiH: Napad na Ranku Mišić je napad na sve sindikaliste

Vijesti 29. dec 201510:26 > 10:32
N1

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje jučerašnju demonstraciju sile nad predsjednicom Saveza sindikata RS, kolegicom Rankom Mišić i nad radnicima i radnicama koji su na ulicima Banjaluke pokušali zaštititi mrvu svojih radničkih prava koja im je ostala, navodi se u saopštenju SSS BiH.

“Fizički nasrtaj i izbacivanje predsjednice radničke organizacije iz institucije koja se naziva Narodnom skupštinom predstavlja jasan znak kako predstavnici vlasti, uljuljkani u udobnost svojih skupštinskih mandata, tretiraju one koji su im dali te mandate.

I prije je bilo pokušaja da se na razne načine ušutka glas radnika. Konstantni su pokušaji da se sindikat kao organizacija koja se bori za prava i interese radnika uništi. Nastojanja da se legalizuje i zakonski uredi robovski položaj radnika i radnica u Bosni i Hercegovini svoj su vrhunac dostigla usvajanjem novih zakona o radu u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Znali smo i znamo da svako dizanje glasa protiv vlasnika kapitala i vlasti koji ne poštuju prava radnika znači rizik da ćemo biti izloženi različitim napadima, osudama i prijetnjama. Ali, ono što se juče dešavalo u Banjaluci, prvo ispred zgrade Narodne skupštine, a potom i u sali za zasjedanje, predstavlja najočigledniji primjer sve beskrupuloznosti i nasilja nad onima koji misle drugačije”, navodi se u saopštenju. 

Predsjednik SSS BiH, Ismet Bajramović, obratio se i Ranki Mišić istakavši da napad na nju predstavlja napad na svakog sindikalistu u BiH. 

“Uvažena kolegice Mišić,

Jučerašnji napad na Tebe predstavlja napad na svakog sindikalistu u Bosni i Hercegovini. Tvoja odvažnost i spremnost da rizikuješ svoje zdravlje i da učiniš sve što je u Tvojoj moći da se čuje glas radnika i radnica, onih koje predstavljaš, trebaju svima biti jasan znak da se sindikati u Bosni i Hercegovini neće šutke miriti s onim što su planovi i namjere naših vlada i ostalih vlastodržaca”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.