Ovako je N1 pratila najvažnije događaje u BiH u 2015. godini

Vijesti 30. dec 201515:18 > 31. dec 2015 19:05
N1

Godinu koja je iza nas obilježilo je nekoliko događa u Bosni i Hercegovini. Napadi u Zvorniku i Rajlovcu u kojem su ubijeni policajac i dva vojnika, tenzije između Beograda i Sarajeva, politička kriza, istrage i hapšenja bez epiloga, protesti zbog Zakona o radu, posjeta pape Franje su samo neki i događaja koji su obilježili 2015. godinu u BiH.

Ovo su slike koje su obilježile 2015. godinu u Bosni i Hercegovini i koje ćemo sigurno pamtiti. Pitali smo se šta se to događa kada se nekoliko puta zapucalo, i kada su se duge cijevi pojavile na ulici, da nas štite od nepoznatog. Političari su se i u godini za nama borili za fotelje, a istražitelji su preispitivali da li su pojedinci svoje bogatstvo stekli na zakonit način. Epilog u 2015. godini nismo dočekali, kao ni kraj trakavice zvane referendum u Republici Srpskoj. Rijetko viđeni koncenzus u BiH dogodio se, gle čuda, u Srebrenici, kojoj je obećana pomoć sa svih strana. Da li će boljitak za Srebreničane biti samo u najavi, ili u javi?

Godina (ne)sigurnosti

Obavještajne strukture su znale da će se dogoditi negdje u Bosni i Hercegovini, ali nisu znale kada i gdje. Dogodilo se u Zvorniku. Nerdin Ibrić, u aprilu ove godine, upao je u policijsku stanicu u ovom gradu i pucao na policajce. Ubijen je Dragan Đurić.

Da li su nadležni naučili lekciju iz ovog događaja? Premda je najavljena velika istraga, ovaj slučaj nikada nije do kraja rasvijetljen. Javnost nije vidjela snimke nadzornih kamera niti su poznati nalazi obdukcije. I ovaj događaj je pokazao da u BiH ne postoji saradnja sigurnosnih agencija, što će se, na žalost, ispostaviti i nekoliko mjeseci kasnije.

U Bosni i Hercegovini ima više vehabijskih zajednica. U nekim selima, poput Maoče, ne vrijedi ustavni niti pravni poredak države. Tako tvrde nadležni, ali malo toga poduzimaju. Na tlu BiH viorila se zastava ISIS-a, a pojavile su se informacije o navodnim kampovima za obuku terorista. Naše ekipe uvijek su bile spremne da sve provjere tamo gdje se vijesti događaju.

Iz svega viđenog u ovoj godini, jasno da vise nismo sigurni kao nekada. Institucije BiH sada čuvaju policajci sa dugim cijevima, a terorizam više nije nepoznat pojam.

Godina kulminacije tenzija

U jednom trenutku odnosi između Sarajeva i Beograda vratili su se nekoliko godina unazad. Tenzije su podignute nakon što je ratni komandant Srebrenice Naser Orić uhapšen u Švicarskoj. Dok je trajala neizvjesnot da li će švicarske vlasti izručiti Orića Srbiji ili Bosni i Hercegovini rasle su i političke tenzije između Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića. I to uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srbrenici, i dileme – da li je Vučić dobrodošao u Potočare, ili ne. U međuprostoru se pojavio i Milorad Dodik, iskoristivši trenutak da ponovno aktivira priču o referendumu o radu Suda i Tužiteljstva BiH.

Godina novog početka

Malo ko bi pomislio da će se iz najveće krize u odnosima Sarajeva Beograda roditi novi početak. Ili što bi Aleksandar Vučić rekao, uspostaviti srpsko-bošnjački dijalog na novim temeljima. Nakoliko mjeseci nakon 11. jula, Vučić se ponovo uputio u Potočare.

Godina političke krize

A unutar same Bosne i Hercegovine nije sve teklo glatko. Naizmjenično su se smjenjivali koncenzus i duboke političke i nacionalne podjele. Borba za fotelje nije jenjavala. Državna vlast je transfrmirana izlaskom DF-a, a ulaskom SBB-a Fahrudina Radončića. Federalna vlast također je pretrpjela promjene. U Republici Srpskoj neslaganja između Saveza za promjene i SNSD-a. Milorad Dodik ponovo je prijetio referendumom. Kulminacija političke krize dogodila se nakon opsoravanja Dana Republike Srpske.

Ova još nije završena, a već se pojavila nova kriza. Republika Srpska prekinula je saradnju sa državnim pravosudnim i policijskim institucijama, nakon, kao kažu,nezakonitog upada pripadnika SIPA-e u policijsku stanicu u Novom Gradu. Tražio se novi sporazum entitetskog MUP-a i SIPA-e.

Godina istraga bez epiloga

Sudovi i tužiteljstva imali su pune ruke posla. Hapšenja su se nizala, kao i opsežne policijske akcije. Otvarane su i neke istrage, za koje su i sami tužitelji negirali da se vode, ali su kasnije demantirani dokumentima. Godinu će obilježiti afera kilogram zlata, ali i ponovno aktuelizirana kupovina Dodikove vile u Beogradu.

A istražitelji su se, između ostalog, bavili i aferama, poput one Bosnalijek. Protiv Arslanagića podignuta je optužnica na čak 20 strana. Epilog se čeka samo da se ovoga puta niko ne naruga sistemu, kao što se to dogodilo tokom 2015. godine.

Godina Zakona o radu

A za svoja prava borili su se i rudari. Oni su tražili bolje uvjete, međutim nisu ih svi dobili. Tragedija se dogodila u oktobru. Četiri rudara su poginula, a dvojica povrijeđena u Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Godina poruka mir i napretka

Osim visokih zvaničnika iz regiona, poput Aleksandra Vučića ili Kolinde Grabar Kitarović, u službeni posjet Sarajevu 2015. godine prostizale su brojne strane diplomate, predsjednici i premijeri. Među njima, turski predjesjednik Redžep Tajip Erdoan, njemačka kancelarka Angela Merkel. Svi su oni došli s porukama podrške bh. Vlastima u pomirenju i zajedničkom napretku. Godinu smo ipak završili dobrim vijestima da će BiH podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, na krilima najavljenih reformi. A u jeku podignutih tenzija i oštre retorike u Sarajevo je došao poglavar rimokatoličke crkve s porukom – Mir vama!

Tako je izgledala godina koja je za nama. Mnogo je stvari ostalo u najavi, a epilog bi se mogao dogoditi u 2016. Jedno je sigurno, našoj kameri ni u ubuduće ništa neće promaći. Neka i Vama, poštovani čitatelji i gledatelji N1, ne izmakne ništa što ste poželjeli u novoj godini. Svako dobro.