Pandurević: Otkud Vladi FBiH tolika drskost

Vijesti 08. jan 201619:26 > 20:01
N1

Vlada Federacije BiH danas je donijela rješenje kojim ukida reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH, što znači da ovo udruženje više ne može pregovarati o Općem kolektivnom ugovoru. Iz Udruženja najavljuju pokretanje pravnog postupka protiv ovakve odluke.

Demonstracije hiljada radnika nije spriječilo Vladu FBiH da po hitnom postupku usvoji novi zakon o radu za koji su još u augustu rekli da je najbolje rješenje, kako za radnike, tako i za poslodavce.

“Sam novi Zakon o radu je mnogo liberalniji od prošlog je je europska stečevina. Znači, nudi mnogo više prava. Kako ženama koje su na porodiljskog odsustvu, mnogo više prava onima koji su pod nekom vrstom mobinga. Pa, svako će se pitati šta onda ne štima”, kazao je Novalić za N1 u augustu.

Gotovo pet mjeseci kasnije, opći kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan. A, da bi situacija još bila kompleksnija, Vlada je donijela rješenje kojim ukida reprezentativnost jednog svog pregovaračkog parnera – Udruženja poslodavaca FBiH, što znači da ovo udruženje više ne može pregovarati o Općem kolektivnom ugovoru.

“Konvencija 144. kaže da je Vlada obavezna da potiče socijalni dijalog, da sindikatima i poslodavcima pomogne da dođu do rješenja, a ne da nama uslovljava nešto šta ćemo se mi dogovoriti. Mi se ne dogovaramo za javni sektor i otkud vladi ta drskost kako ćemo se mi ispregovarati s našim radnicima”, kaže Mladen Pandurević, predsjednik UP FBiH.

“Nisu nam jasne namjere socijalnih partnera jer smo detaljno analizirali 33 člana kolektivnog ugovora i zaključili da su socijalni partneri izašli iz okvira ustavnosti”, kazao je Novalić danas.

“Oni neće da potpišemo kolektivni ugovor, to je njima cilj. A, neće ni premijer dati ostavku niti ćete ih vi šta prozivati kada se ovako blamiraju”, dodao je Pandurević.

Dosadašnji Kolektivni ugovor, kako naglašavaju iz UP, urušio je sistem u Federaciji budući da je kao takav proizveo 1.110.000.000 KM duga u budžetu Federacije i kantona, zbog čega je stav Udruženja da je trebalo ukinuti takav ugovor još prije tri mjeseca.

Prisjetimo se da je Vlada FBiH po htnom postupku novi Zakono o radu donijela još u augustu prošle godine. Prema svim pokazateljima vrlo je jasno da niti federalna vlada ko ni njeni socijalni partneri nisu bili sspremni za jedno ovakvo zakonsko rješenje. A, kolteral i dalje ostaju radnici.