"Rafinerija Brod ne zagađuje, zatvorena od 16. decembra"

Vijesti 18. jan 201609:04 > 09:04
N1

Najzagađeniji grad u Evropi po indeksu kvaliteta vazduha i prisustva lebdećih čestica je Slavonski Brod. Zbog toga je hrvatski zastupnik Tonino Picula, tvrdeći da je zagađivač Rafinerija nafte u Brodu, tražio reakciju Evropske komisije. Iz Rafinerije, ali i iz resornog ministarstva, demantuju ove tvrdnje.

Iz Rafinerije Brod su izdali saopštenje u kojem odbacuju sve optužbe o uzrokovanju zagađenja objasnivši da Rafinerija ne radi od 16. decembra te da neće raditi sve do 27. januara zato što je u toku redovan godišnji remont postrojenja. Također su naveli da u ovom godišnjem periodu bude veće zagađenje vazduha zbog brojnih kotlovnica koje rade, zatim individualnih ložišta, ali i veće frekvencije saobraćaja za vrijeme praznika.

Sličnog stava je i Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

“Mjerenje kvaliteta vazduha pokazuje da PM čestice, koje izazivaju zagađenje, ne potiču iz Rafinerije nafte u Brodu. Ove čestice u zimskom periodu uglavnom potiču od individualnih ložišta, saobraćaja, klimatskih uslova…Svjedoci smo maglovita vremena u cijeloj Evropi”, navela je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS.

Ona je istakla da nije prvi put da iz Hrvatske dolaze ovakve optužbe na račun Rafinerije i da iza njih stoji politička pozadina.

“Rafinerija ulaže ogromna sredstva u svoja postrojenja kako bi spriječila zagađenja. Rafinerija je 2011. godine dobila i ekonomsku dozvolu jer ispunjava uslove. Iza optužbi koje dolaze iz Hrvatske vjerovatno stoji politička pozadina”, smatra Radusin.

Gošća Novog dana dotakla se i teme odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Nuklearni otpad na Trgovskoj gori je problem kojim se Ministarstvo bavi od aprila prošle godine. Niz aktivnosti sprovedeno je po ovom pitanju. Narodna skupština RS je donijela rezoluciju u kojoj je izraženo protivljenje odlaganju otpada na Trgovskoj gori. Novi grad je direktno ugrožen jer se nalazi u blizini odlagališta”, rekla je Radusin i dodala da očekuje i od ostalih nivoa vlasti da izraze protivljenost odlaganju otpada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.