Jusko: Građani Sarajeva imaju razlog da vjeruju u policiju

Vijesti 19. jan 201609:13 > 09:14
N1

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko bio je gost Novog dana u temi jutra.

U posljednjih mjesec dana najaktuelnija tema u Kantonu Sarajevo je tema vršnjačkog nasilja. Samoubistvo 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca pokrenulo je lavinu događaja o kojima se i dalje govori. Na pitanje dokle se došlo sa istragom, Jusko je kazao: “Mi smo ovaj slučaj doživjeli kao kolektivnu tragediju, niko ne može ostati ravnodušan na to. Na rasvjetljavanju ovog slučaja, kao tim rade MUP KS i Tužilaštvo. Ne bih davao informacije, ali ću reći kako se intenzivno radi na slučaju. Nikome nije u interesu da se ovo razvuče u nedogled. Ne smije se preskakati nijedan detalj, istražne radnje i sitnice koje su bitne. Pripadnici MUP-a KS rade na svim segmentima da ne bi došlo do propusta“.

Na pitanje da li je maloljetnička delikvencija sistemska i organizovana je odgovorio: “Informacija koja će biti bitna za sugrađane je da u 2015. godini imamo 46 posto smanjenu maloljetničku delikvenciju. Imamo dobro urađen federalni zakon koji se aplicira i na nivou KS. Kazne nisu male kada gledate na slučaj Denisa Mrnjavca čiji su počinioci dobili između 10 i 15 godina zatvora. Ja nisam pristalica prvenstveno kazni. U slučaju Mahira Rakovca, mi se bavimo krajnjim činom i posljedicom. Treba da radimo s djecom jer je ovo sistemski problem. Kad se nađu krivci, treba da se kazne, jer ako ne dadnemo adekvatnu kaznu šaljemo poruku da se neke stvari mogu raditi i da će proći nekažnjeno“.

Kazao je i da kaznena politika nije preslaba, jer ako mladoj osobi date 10 do 15 godina, to nije slaba kazna.

O tome koliko je zakazala porodica, škola… je rekao: “Nemoguće da se dešava nešto tako brutalno a da škola za to ne zna. Kako neko može ostati nijem na takve stvari? Zašto nam treba Amar Mistrić, Denis Mrnjavac, Mahir Rakovac… Trebaju svi koji su krivi za ovo snositi odgovornost. Svi žele da prebace lopticu u drugo dvorište. Pristalica sam da se bavimo primarnom prevencijom da se ovo ne bi dešavalo. Mi smo sada dobili 100 certificiranih policajaca za rad s maloljetnicima“.

Ako osoba ne može da prepozna drugačije ponašanje na učeniku, onda nije za tog posla. Ne može mi niko objasniti da ta osoba, koja je fakultetski obrazovana, ne može primijetiti promjene na učeniku. Ljudi koji se bave djecom i rade sa njima moraju imati psihologiju. Dešava se da nama djeca dolaze iz škole i kažu nam kako neki učenik stalno šuti“, dodao je.

O tome da li je zavladala panika je rekao kako je to više zabrinutost. “Došlo je do otrežnjenja. Apeliram na roditelje da ostvare komunikaciju s djecom. Kad djeca izlaze treba da znaju s kim i kad se vraćaju, da ne postoji tajna između njih. Vršnjačko nasilje nije samo ovo što se Mahiru desilo. Postoje podjele u školama među djecom na osnovu toga koju garderobu nose – i to je vršnjačko nasilje. Postoje regruteri u srednjim školama koji regrutuju učenike da rade kriminalne radnje, da neko radi s drogom, drugi s oružjem… Predlagao sam da se u sve škole ubace sandučići i da sve što primijete u školama, od droge, oružja, bilo kakvog kriminala, djeca anonimnu poruku napišu i ubace u to sanduče. Ako informacija zakasni samo 5 minuta, mi nemamo ništa od nje. Djeca ne smiju da se povjere, ali će biti spremni da anonimno to napišu“, komentarisao je.

Na pitanje da li su dovoljne ovlasti koje policajci imaju je kazao: “Policija ima više nego dovoljno ovlasti i ja dosta potičem pripadnike policije da ih koriste. Tvrdim da je svaki napad na policajca napad na BiH. Ne možemo nikome dozvoliti da udari na policajca i da ne prođe nekažnjeno“.

Komentarisao je i krađu automobila u Kantonu Sarajevo: “U prošloj godini kriminalitet je smanjen za 10,6 posto. Sa 129 kadeta, odnosno sada već policijskih službenika, na određenim lokalitetima gdje smo imali svakodnevno izvršenje kriminalnih djela, danas nemamo niti jedno izvršeno djelo. Opremljenost policije je ono što nedostaje, ali u skorije vrijeme ćemo imati sve to. Građani Sarajeva imaju razloga da vjeruju u svoju policiju. Ohrabruju me pozivi naših sugrađana koji se ispostave da su bili u pravu. Potičem da se građani osjete kao dio MUP-a KS. Nama je njihova informacija od velikog značaja. Dobijamo dosta takvih dojava i sprečavamo puno stvari prije nego dođe do njih“.

O tome kada će Sarajevo biti siguran grad je rekao kako nije čovjek od obećanja i da više voli da uradi stvari. Komentarisao je i kako će apsolutno dati sve da sigurnost koju građani žele vrati u grad, te je dodao kako mu je žao što su neki rezultati koji su evidentni ne vide.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.