Bahate izjave bh. političara: Ismijavanje umjesto sankcija

Vijesti 20. jan 201617:48 > 19:15
N1

Izjava premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića o rasipnosti građana, je bahata - opšti je stav građana na društvenim mrežama.

Problem je odsustvo moći građana da od političara iznude izvinjenje ili ostavku, kažu psiholozi i komunikolozi. Sličnih je izjava bilo i ranije. Odgovornost je uvijek izostala.

Eksplozija osuda javnosti zbog izjave premijera Fadila Novalića

Na društvenim je mrežama omražen i ismijan. Govorio je o raspinosti građana na cigarete, kafu, vino, a Twitter zajednica odgovorila je: “#FadileOprosti, ali popila sam dvije kafe i ispušila 6 cigara. A sinoć sam popila i 2 čaše vina. Nadam se blagoj kazni jer je sve domaće.”

Vidite, na prvom mjestu je bila kafa na drugom cigare, na četvrtom pivo na osmom vino, a unutar toga znamo da Bingo ne prodaje gorivo, ne prodaje kartice za telefone, a mi znamo saberimo sve telekom operatere to je milijardu maraka i goriva još milijardu maraka, znači u 10 produkata“, rekao je Fadil Novalić.

Potrošačka korpa top je tema političarima. O njoj je prije četiri godine govorio i Milorad Bahilj, bivši ministar u Vladi Federacije kada je izjavio: “Štedite, štedite nemojte jesti.

Nije to jedina izjava koja je u prošlosti šokirala javnost.

 “Možda biste vi napisali meni šta da ja kažem? Sram vas bilo što mi se tako obraćate. Šta ti je, jesi li poludio. Hoćeš da te bubnem ja torbom“, kazao je Borislav Bojić, bivši poslanik SDS-a u NSRS.

Recept je, smatra psiholog i popularni tviteraš Srđan Puhalo, moć građana da bahatost sankcioniše.

Da sam u mogućnosti ja bih prosto svaki dan ponavljao tu njegovu izjavu i ne bi dozvolio da se zaboravi do onoga trenutka kada on napusti tu fotelju. S jedne strane to bi pokazalo da želimo pristojno društvo, s druge strane da tražimo od njih minumum odgovornost i treća stvar da imamo tu moć da im damo povjerenje, ali i da ih skinemo sa tih mjesta ako mislimo da ne rade to najbolje što je moguće“, izjavio je Puhalo.

Pacijentima Kliničkog centra u Sarajevu je potreban dobar menadžer, izjavio je Novalićev stranački šef i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kada je govorio o svojoj supruzi. Dobar menadžer, dobre vezi – zdravi pacijenti.

Pa možda u slučaju Kliničkog centra koji je u takav dug upao koji sad treba da svi pomognu da se izvuče i nije ni loše da menadžer bude neko ko ima dobre veze“, poručio je Bakir Izetbegović.

Komunikolog Enes Osmančević smatra da su ovakve izjave posljedica niskog nivoa političke kulture i visokog stepena neodgovornosti s obzirom da je komunikacija centralni fenomen kulture.

One su moguće samo zbog toga što je naša javnost latentna, isparcijalizirana etno-teritorijalno i što ne vrši pritisak na nosioce vlasti da budu ozbiljniji i odgovorniji.

Svojevremeno je poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Vinko Zorić, javno na sjednici građane nazvao citiram “šušama” jer su se interesovali za visinu njegove visoke plate.

Zorić, kadar HDZ-a 1990, nije uptio izvinjenje, nije opomenut ni isključen stranke, niti je mandat ponudio na raspologanje. Izjave koja je te 2008. uzburkala javnost, danas 2016. godine rijetko se ko i sjeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.