Saznajte zašto je Škola fudbala Respekt jedinstvena u Evropi

Vijesti 28. jan 201610:12 > 10:12
N1

Škola fudbala Respekt je nastala 2014. godine kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne.

Iako je pravnim okvirom definisana nadležnost države (UN Konvencija o pravima djeteta iz 1989. ) u praksi se malo toga realizuje na planu ostvarivanja prava djeteta na sport, rekreaciju kao i na planu aktivnog sudjelovanja u društvenom životu djece se poteškoćama u razvoju. Sportske aktivnosti,takmičenja i slične manifestacije se sporadično organizuju u saradnji škola i lokalnih vlasti, obično prilikom obilježavanja značajnih datuma te kao dio neke obuhvatnije manifestacije. Skromni budžeti i drugi socijalni prioriteti ne ostavljaju prostora za aktivno afirmisanje sporta i zdravlja.

Škola fudbala Respekt upravo iz tog razloga prva je u Evropi besplatno otvorila vrata djeci isključujući svaki vid diskriminacije. “Respekt” daje jednakost za sve i zajednički u sportskom duhu „briše“ razlike među djecom, otkrio je u Novom danu Emir Hujdur, direktor škole.

“Respekt” je nastao 2014. na inicijativu Emira Hujdura i Zorana Stjepanovića okupljanjem nekolicine stručnjaka iz oblasti sporta, psihologije te njihovih prijatelja. Škola je imala specifičnu misiju u Evropi, a možda i dalje, da suoče djecu sa različitostima koje su činjenica.

“Naša misija, a ne projekat – jer je projekat kratkog vijeka, jeste da djeca vide da su bitna i da nekom vrijede. Djeca sa poteškoćama u razvoju, djeca koja idu u redovnu školu, djeca koja su često isključena iz zajednice i diskriminisana, djeca koja pripadaju romskoj populaciji, djeca koja žive i rade na ulici – svima njima sport bi trebao da pruži društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti”, smatra Hujdur i dodaje da je škola već ispunila svoj zadatak jer je kod djece, koja je pohađaju, razvijena “izuzetna empatija”.

Jedina podjela koja postoji među djecom jeste za koji klub navijaju, npr. Željo ili Sarajevo, ali na kraju svi oni navijaju za “Respekt”, šali se gost Novog dana.

Postoje određene institucije koje pomažu u finansiranju škole, ističe Hujdur.

Također, ističe i veliku podršku i pomoć koju je “Respektu” pružio Fudbalski klub “Sarajevo”. Uspostavljena je dobra saradnja sa SOS Dječijim selom, Centrom Vladimir Nazor, Crveni križ Novo Sarajevo, FASTO…

Prije dva dana fudbalska škola je dobila nagradu Sportskog saveza BiH za poseban doprinos sport, a direktor smatra da je to kruna dosadašnjeg rada.

“Velika je stvar u tako kratkom vremenskom roku biti prepoznat. Ponosni smo i ova nagrada predstavlja veliku čast za nas”.

Ciljni uzrast djece koja su upisuje u školu je između 4 i 14 godina jer u tom dobu, kako kaže Hujdur, postižu se najbolji rezultati. “Respekt” u narednom periodu ima cilj da se proširuje i na druga područja, a planirano je uspostavljanaje saradnje sa drugim sličnim školama.

Na kraju Hujdur je za sve zainteresovane otkrio da više informacija u vezi škole mogu otkriti na web stranici http://sfrespekt.com ili na društvenim mrežama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.