Tareq Al Sawah nema državljanstvo BiH

Vijesti 31. jan 201611:15 > 11:21
Zurnal.ba

Tareq Al Sawah nakon gotovo 14 godina zatočenja u Guantanamu i nedokazanih optužbi za terorizam deportovan je u Bosnu i Hercegovinu, ali nije na slobodi. Kako saznaje Žurnal on je trenutno smješten u Imigracioni centar i pod nadzorom je Službe za poslove sa strancima BiH.

Poznata je lokacija boravka Tareq Al Sawaha nakon što su američki i organi BiH saopštili da je postignut dogovor o njegovom oslobađanju iz zatvora Guantanamo te da će biti prebačen u Bosnu i Hercegovinu. Trenutno boravi u Imigracionom centru BiH u Istočnom Sarajevu.

Iako su zvanične informacije govorile da je riječ o državljaninu BiH i Egipta, ispostaviće se da Sawah trenutno ne posjeduje državljanstvo naše zemlje. Ministarstvo civilnih poslova BiH u odgovoru navodi :

“Tarek El Sawah, sin Mahmouda, rođen 02.11.1957. godine u Egiptu, nije državljanin Bosne i Hercegovine, jer mu je državljanstvo oduzeto od strane Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana Rješenjem broj: UP-01-07-388-/2 od 11.01.2007. godine.“

Tariq Al Sawah je u matičnu knjigu državljana BiH upisan 22.3.1996. u Zenici, a državljanstvo je stekao 21.12.1995. godine rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH koje je potpisao tadašnji pomoćnik ministra Boriša Arnaut, na osnovu tadašnjeg Zakona o državljanstvu RBiH.

Taj zakon je garantovao svakom strancu sa potvrdom da je bio pripadnik Armije RBiH pravo na bh. državljanstvo. Iako se oženio državljankom BiH, Sawah nije koristio tu mogućnost za dobijanje državljanstva. U obrazloženju rješenja piše je da je Sawah priložio potvrdu o pripadnosti Oružanim snagama RBiH.

Iako je nezvanično navođeno da je bio pripadnik odreda “El Mudžahidin”, o tome nema podatka u procesu koji je protiv njega vođen u SAD-u, gdje je oslobođen optužnice za pripadnost terorističkoj skupini. Nekoliko pripadnika ovog odreda, koje je Žurnal kontaktirao, kažu da ga pamte samo kao djelatnika humanitarne organizacije. Činjenica je da je Sawah 1992.godine u Zagrebu počeo raditi za „World Islamic Relief Organization” i kao humanitarni radnik je i došao u BiH 1993. godine.

Neizvjesna dužina boravka u imigracionom centru

Koliko će Tarek El Sawah boraviti u Imigracionom centru i kakav će biti njegov daljnji status, nije moguće precizirati. Dobro obaviješteni izvori iz Službe za poslove sa strancima BiH potvrdili su za Žurnal da je Sawahovoj kćerci prije nekoliko dana omogućeno da posjeti oca, što je njihov prvi susret nakon 14 godina.

Žurnal je kontaktirao kćerku, no ona je odbila o tome govoriti, iz straha da na bilo koji način ne ugrozi očev status, koji je pri tome u teškom zdravstvenom stanju. Podsjetimo, ona je nakon prve informacije da je njen otac deportovan iz SAD u BiH samo za Žurnal dala svoje viđenje o njemu (link na kraju teksta) .

Činjenica je da nadležne institucije ne daju informacije o daljnjem statusu Tariq Al Sawah. Do sada je samo Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH ustvrdio da se ne očekuju bilo kakve bezbjednosne ili druge refleksije ovog slučaja u BiH.

“Riječ je o osobi koja bez obzira na neke stvari koje je radila u prošlosti, u narednom periodu ni po kojim mjerilima ne bi trebalo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju”, izjavio je Crnadak.

Dobro obaviješteni sagovornici Žurnala iz Ministarstva sigurnosti, koji o tome još ne mogu javno govoriti, uvjeravaju da ne postoji mogućnost da će Sawah biti deportovan u matičnu zemlju, a to je Egipat. Na njega se odnosi član 20. Zakona o strancima BiH koji definiše ulazak u BiH pod posebnim uslovima, odnosno odobrenje ulaska i boravka ako je tako predviđeno međunarodnim ugovorom BiH i neke države.

“Postoji dogovor, sporazum sa Vladom SAD-a da će ga BiH prihvatiti, i on je smješten u Imigracioni centar jer je tako jednostavnije da bude pod nadzorom dok se ne završi „papirologija“ odnosno procedura da može nastaviti svoj život gdje hoće i s kim hoće u BiH,“ kaže naš sagovornik iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Trenutno nije poznato po kojem osnovu je Sawahu oduzeto državljanstvo 2007. godine. Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH u tom je periodu donijela odluke o oduzimanju 680 državljanstva. Ono je moglo biti oduzeto ukoliko je državljanstvo stečeno prevarom, lažnim informacijama ili skrivanjem bitnih činjenica pri podnošenju zahtjeva, ali i kako zakon definiše “u slučaju nepostojanja stvarne veze između Bosne i Hercegovine i državljanina koji uobičajeno ne boravi u Bosni i Hercegovini. “ Činjenica je da Sawah u vrijeme oduzimanja nije mogao imati CIPS dokument ( BiH je napustio tri godine prije uspostave CIPS-a), niti je naravno, zbog zatočenja na Guantanamu, mogao biti u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.