Još uvijek nisu poznati detalji oko smrti Zdravka Tolimira

Vijesti 09. feb 201617:16 > 19:02
N1

U pritvorskoj jednici u Haškom tribunalu, noćas je u 67 godini života preminuo Zdravko Tolimir, bivši general Vojske Republike Srpske. Okolnosti njegove smrti još nisu poznate.

“Zdravko Tolimir je noćas preminuo u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Sudac Meron je naložio provođenje istrage, nakon čega ćemo moći dati više informacija”, kazao je Nenad Golčevski, glasnogovornik Tribunala u Haagu.

Tolimir je u travnju prošle godine, između ostalog, proglašen krivim za: Genocid u Srebrenici, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, zločine protiv čovječnosti, te kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Iz srebreničkih udruženja poručuju: Tolimir je doživio svoju kaznu, kako kažu – osuđen je za zločin koji ne može biti zaboravljen.

“Niko ne garantuje koliko će osuđenik živjeti, da li će provesti godinu, mjesec , sto godina. On je doživotno osuđen. To je najveća kazna koja se može dobiti u Haškom tribunalu. Nije uopšte bitno da li je čovjek doživio neke duboke godine starosne ili je živio dan. Bitno da je za njegov zločin donesena kazna, je dobio doživotnu kaznu, njegov zločin vrijedi tolike kazne i to je za nas žrtve dobro”, kazala je Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Podsjetimo, Tolimir je rukovodio obavještajno-sigurnosnim organima Vojske RS-a i u tom svojstvu, između ostalog, nadzirao je rad 10. diverzantskog odreda Vojske i 65. motoriziranog zaštitnog puka.

2005. je protiv njega podignuta optužnica. Do 2007. je bio u bijegu , a iste godine mu je i počeo sudski proces. Tužiteljstvo je tijekom suđenja predstavilo 126 svjedoka, dok se Tolimir odlučio braniti sam i pozvati samo četiri svjedoka. Pravomoćnu presudu je doživo. No, po mnogima najvažnije presude tek slijede.

Za mjesec dana bi trebala biti izrečena prvostupanska presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za genocid u Srebrenici. Po istoj optužnici, još traje i postupak protiv Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.